Обявиха епидемия от грип в област Габрово
Обявиха епидемия от грип в област Габрово / DarikNews.bg, архив

От днес се въвежда грипна епидемия в област Габрово. Това съобщиха от Районна здравна инспекция. Спира се работата на детските и женски консултации, преустановя се провеждането на профилактични прегледи, имунизации и планови операции. Временно се спират свижданията в болниците.

Дните 5 и 6 януари 2017 г. се обявяват за неучебни на територията на Габровска област, с изключение на училищата от община Севлиево.

Решението за обявяване на грипна епидемия е взето на заседание на Оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

„През последната седмица нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания достигна предепидемична стойност от 333 заболели на 10000 души население. Данните за заболеваемостта през първите дни на настоящата седмица сочат, че в следващите няколко дни епидемичната стойност за областта от 373 на 10000 ще бъде достигната.

Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група 0-4 години, следвана от възрастовата група 5-14 години и възрастовата група 15-29 години.

Висока заболеваемост от респираторни заболявания е регистрирана както в Габровска, така и в Тревненска и в Дряновска община.

Изключение прави община Севлиево, където към момента заболеваемостта е от 103,16 на 10000 и засега няма основание в нея да се обявява грипна епидемия", коментираха от РЗИ-Габрово.