„Няма нищо по-хубаво от лошото време“ или „Нощ на литературата“ по габровски
„Няма нищо по-хубаво от лошото време“ или „Нощ на литературата“ по габровски / Община Габрово

Мъдрото заглавие на романа на Богомил Райнов бе доказано на практика в „Нощта на литературата“ в Габрово.Въпреки проливния дъжд и ниските температури почитателите на четенето се събраха в уютното фоайе на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, за да почетат и послушат текстове от съвременни и класически автори, съобщава официалният сайт на Община Габрово.

Макар и да не разбираше всичко и да изпитваше артикулационни затруднения д-р Етиен Фонтейн – председател на фондация „People ServeBulgaria:AalstGabrovo, прочете разказа на Вазов с емоция и всеотдайност.

Преди да представи вълнуващия разказ на Мирела Иванова Светлана Кацарска умело скъси дистанция с публиката, като направи признание, че е пристрастен читател и прави това всяка вечер от до 03:00 часа след полунощ, комбинирайки хубава книга и ароматен шоколад.

Момчетата от Априловска гимназия Християн Димов и Мартин Николов показаха, че любители на четенето има и в редиците на младото поколение. Начинът, по който представиха своите текстове, показа истински театрален талант, а съдържанието им искрено забавлява аудиторията.

Нежното есе, прочетено от Елена Назърова, пренесе присъстващите в един различен свят и на вълшебства и магия и на всеки от присъстващите му се прииска да има бонбон в джоба си, за да си плати за една приказка.

Обещаната изненада от журналиста Тихомир Църов стана факт и той сподели, че вярва в поличбите и в правото на всеки да бъде щастлив. Откъсът от „Алхимикът“ на Паулу Куелю, който бе подбрал, илюстрира думите му.

Поанта на литературното събитие сложи шекспировият сонет, прочетен от поетесата Елена Христова.