Николай Сираков
Николай Сираков / ПП ГЕРБ

ГЕРБ е поела отговорността за създаването на стабилен политически модел и подадените оставки го доказват. Когато отхвърлихме оставката на Делян Добрев, ние дадохме ясен знак, че имаме силата да запазим всеки един от нас на позицията му.

С всяка друга приета оставка дадохме знак, че сме готови да поставим националния интерес и стабилната политическа среда над тясно партийния интерес. Все пак се надявам, че казусът с председателя на Народното събрание ще бъде последният. Това коментира народният представител от ГЕРБ Николай Сираков.

„Оставката на Димитър Главчев е личен жест в полза на балансирана политическа среда, в която да може да се работи“, каза още Сираков.

По думите му, още казусът с оставката на министъра на здравеопазването проф. Петров е показал, че това са целенасочени и добре организирани атаки, които почиват на изфабрикувани конфликти.

„Ние живеем в дуален свят. В политиката това са десни и леви идеи, управляващи и опозиция. Хората са тези, които чрез избора си разпределят ролите. Нормално е опозицията да има различни виждания, да дава различни предложения. Нормално е управляващите да се вслушват в тези предложения, но не е задължително да ги приемат изцяло. Когато управлява дясна политическа сила, левите опозиционни идеи могат да подобряват десните политики, но не може да се очаква, че дясно правителство ще управляват с леви политики“, коментира Николай Сираков.

„В тази връзка поведението на БСП не е поведение на зряла опозиция. Ние нееднократно сме приемали предложения на опозицията, когато са конструктивни и подобряват политиките, които хората желаят. Но не е нормално да се очаква, че всички идеи на опозицията ще бъдат приемани и ако това не се случва, да е повод за искане на вот на недоверие. Нека опозицията помни, че хората са избрали дясна политика на управление и че такава избират през последното десетилетие. Целта и на управляващи, и на опозиция трябва да бъде държавата да се развива и то по път, избран от хората“, категоричен е Николай Сираков.

Народният представител коментира и предприетите политики по обхващане на учениците, като подчерта, че Габрово е сред общините с най-малко отпаднали ученици. За цялата страна на терен са работили 1 103 екипа с общо 11 632 представители на различни институции – учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители, представители на местните комисии за борба с противообществните прояви на малолетни и непълнолетни лица, медиатори, представители на гражданското общество.

В резултат на работата им в училище са върнати близо 17 300 ученика. Областите, в които има най-малко отпаднали ученици и в следствие на работата на екипите е постигнато почти 100 % приобщаване, са Габрово, Смолян и Враца, информира още народният представител.