Николай Сираков: Да откриваме по-често добрите неща в нас и около нас
Николай Сираков: Да откриваме по-често добрите неща в нас и около нас / Дарик Габрово, архив

 Интервю с кмета на Габрово Николай Сираков за Дарик радио

Каква беше за Вас 2010 година както в личен план, така и като кмет на общината?

 За мен 2010 година е една предизвикателна година. Започнах я с една заемана длъжност, очаквания и виждания в една сфера в областта на културата, образованието и социалните дейности. Наложи се да подготвя предизборна кампания, да участвам в нея и да стана кмет, нещо, което ми дойде съвсем неочаквано и непланувано. Разбира се и да поема отговорността за всичко това, което се случва в момента в града. Така че, обичам предизвикателствата и за мен, бих казал, годината беше предизвикателна и удовлетворяваща. В същото време  много от нещата, които ги започнахме вече намират своята реализация. Стартирахме много други, които тепърва ще се реализират през следващите една, две или три години.

 Какво бихте отделили от всичко, което е направено през тази година, като най-важно?

 Няма как да подминем нещата, за които толкова често говорим. Ако говорим за инфраструктура, това е най-големият проект „Водния цикъл", който вече стартира.  В момента някои от процедурите приключиха, други текат , така че реалните строителни дейности ще започнат през 2011 година. На финалната права сме и догодина започва изграждането на Регионалното депо за твърди битови отпадъци. Разбира се, крайречната улица „Авраам Гачев". Един от проектите, който най-много ме удовлетворява и който вече е реалност това е по Енергийната ефективност - всичките детски градини и четири училища, което е изключително важно, тъй като решава проблемите в образователната инфраструктура поне за седем - осем години напред. Разбира се, заедно с това започнахме и други неща, които предстоят да намерят своята реализация през 2011 година. Това е проект в областта на туристическата инфраструктура, обхващащ  Боженци, Етъра, сградата на бившия музей на улица „Николаевска"2, укрепване на речното корито на река Янтра. Изключително важен проект това са интегрираните планове за градско развитие, които в следващия програмен период ще ни дадат възможност на база на тях да подобрим градската среда в индустриалната част на Габрово, силно населената и централната. Доста се изказвах през последните дни, че на Коледа стават чудеса и те се случиха. Имаме осигурено финансиране от близо 500 000 лева за свлачището на Маркотея. Също нещо изключително важно, което макар и с малки стъпки да се движи и аз изпитвам огромно удовлетворение от него, това е Западният обходен път и газификацията на Габрово. Не трябва да забравяме и нещата, които се сториха в областта на социалните дейности, като приемната грижа, където е изключително важно да осигурим на децата среда близка до семейната, трите трапезарии за хората, които са социално слаби, разбира се проектите „Домашен помощник" и „Личен асистент", където влизаме в домовете на хора, които нямат възможност да се обслужат, като по този начин създаваме и работни места. Не на последно място е един от проектите, с който много се гордеем - Центъра за деца с аутистични проблеми, който догодина би трябвало да прерасне вече и в център за обучаване на специалисти и център за консултация, който ще бъде единствен в България. В областта на културата, макар и по време на криза възстановихме фестивала „Смешен филм фест". Преди няколко месеца започнахме музикално образователни програми в училищата с Камерния оркестър. Няма как да пропусна изграждането на обществения съвет по култура към кмета на общината, като паралелно с това изградихме и един консултативен съвет в областта на икономическото развитие. За мен е изключително важно да се допитвам до хората, до заинтересованите страни, бизнеса, за да може това, което прави общинска администрация да отговаря максимално на потребностите на тези заинтересовани страни.

 Като кмет научихте ли нещо ново както за себе си, така и за хората?

 Всяка една работа я възприемам индивидуално. Не поддържам тезата, че аз съм изцяло отдаден на работата в служба на хората. Да, това е моята мисия, но за да бъда в служба на хората, за да мога да си върша качествено работата, на първо място аз, като личност трябва да бъда в кондиция и да израствам. Затова този въпрос на първо място стои в мен и винаги съм приемал такава работа, която да помага да решава мои предизвикателства, да ме развива както професионално, така и в духовната сфера. След това, ако преценя, че съм достигнал нива, с които мога да бъда полезен на хората, приемам да върша такава работа. Затова тази година беше изключително предизвикателна за мен и в личен план. Надявам се резултатите, които ще имаме в бъдеще от нашата дейност да показват, че сме тръгнали по правилния път.

 Имало ли е време, когато сте съжалявали, че сте кмет?

 Не, аз не съжалявам за нищо. Винаги съм казвал, че това да бъда кмет не ми е било детската мечта. Дори в началото ми трябваха няколко дена, за да анализирам хубаво себе си и да помоля хора специалисти, да ме анализират отстрани, за да разбера какви са моите силни страни и слабости, и имам ли аз времето, за да компенсирам този дефицит, който имам в себе си и чак след това да се съглася да приема тази длъжност. Благодаря на хората, че ме подкрепиха и гласуваха за мен. Надявам се да оправдая техните очаквания. Смятам, че до момента работя така, че всичко, което върша, да бъде в тяхна полза, изхождайки от техните проблеми и потребности. Да, разбира се, за съжаление един кмет, една общинска администрация не може да огрее навсякъде, но както се казва и слънцето колкото и да огрява навсякъде, половината земя е в нощ.

 Какво Ви се искаше да направите през 2010 година, а не успяхте?

 Имаше доста неща, които ми се искаше да се движат с по-бързи темпове. Едното е Западния обходен път, а другото е газификацията. Това са ключови неща за Габрово, за които се спекулира през годините и предизборно, и непредизборно. Позволявам си да говоря за тях по простата причина, че ние имаме реални действия в момента. Да, тези действия са далеч от крайните резултати да видим разкопаните улици с полагането на тръбите за газопровода или да видим камионите или багерите, които работят по Западния обходен път. Надявам се, това догодина да се случи. Въпреки това се справяме и се борим с бюрократичните спънки на компании и фирми, които не желаят да се случат някои от тези проекти в града. Така че неудовлетворен съм от темповете на развитие на тези два проекта. Като цяло гледам да намеря силните, положителните страни, защото когато намериш в една работа положителната страна, тя те мотивира и те кара да работиш повече, по-бързо и да имаш повече успехи. Това, което ни липсва го отчитаме просто като факт и гледаме веднага да намерим неговото разрешение, така че да го превърнем в положителна страна, за да можем да се движим напред.

 Какво показват разчетите  в края на 2010-та?

 За щастие общината няма да приключи с дефицит поне към този  момент. Няма да приключим със задължения и просрочия към доставчици и изпълнители, което показва, че въпреки кризата, когато човек планира, когато има сериозна финансова дисциплина, когато  има отговорен екип, който също живее с мисълта, че всеки лев трябва да се пести и да се изразходва правилно годината може да приключи по един много добър и удовлетворяващ начин. А това как приключва една година е отправна точка как започва следващата. Ние освен, че разработваме в детайли бюджет 2011, за да бъде внесен на сесия на общински съвет, ние работим и по бюджет 2012, тъй като нашите проекти са дългосрочни. Авансовите плащания, съфинансиранията, които се очакват от Общината се развиват през следващите години. Така ,че това ни принуждава да правим средносрочно планиране. Основната тежест от разплащанията ще бъде през 2011 година. Тогава ще осигурим и собствен ресурс, с който да реализираме един ключово важен за нас проект - кръговото движение до Консултативна поликлиника.

 Това означава, че хората от общинската администрация са си свършили добре работата - по-голямата част. Стимули имаше ли?

 Аз съм удовлетворен от работата на служителите в общинската администрация. Дали би могло да се желае повече - да, би могло. Дали имаше пропуски - да, имаше. Но само, който не работи той не греши, а пък и, когато един човек работи и се развива, има и така наречените грешки на растежа. И тази година, като предни нямахме възможност да даваме допълнително материално стимулиране, но държах спестените средства от фонд "Работна заплата" да бъдат разпределени между тези служители, които имаха изключителен принос за работата в администрацията. Това са хора, които не просто си вършеха служебните задължения по длъжностна характеристика, а поемаха допълнителна работа, свързана с общинските дела, поемаха допълнителна работа, свързана с европейски проекти без обаче да им се заплаща допълнително. Затова 12 служители бяха отличени. За разлика от друг път някои от тях бяха отличени с близо 2 - 2,5 пъти работната заплата. За мен беше важно да бъдат отличени малко на брой хора, но с достатъчно голяма сума, за да се мотивират. Надявам се, това да послужи за пример и да мотивира и останалите служители, защото аз държа да бъде отчетен приносът на всеки един, който работи. Не е лесно да се работи в общинската администрация. Не е лесно, когато вършиш работа, когато работиш много и  половината град да гледа негативно на тебе и да смята, че ти лентяйстваш по цял ден и нищо не правиш. Само този, който е вътре може да види каква работа се върши. Да, има служители, които не си вършат както трябва работата. Тези служители си носят своите наказания. Има такива, с които сме се разделили -били са съкратени, уволнени и са дошли  други на техните места. Но да се говори за всички, че това са едни мързеливи чиновници - това не бих го приел и смятам, че през последните 3 години успяхме да променим имиджа. Включително позитивни отзиви за това имаме от страна на бизнеса, тъй като успяхме да заделим служители, за да обслужват ключовия бизнес, който се намира на територията на общината и така да сме близо както да гражданите, така и до бизнеса, и да удовлетворяваме техните потребности по максимално добър начин, както те желаят.

 Споменахте вече някои неща, които предстоят през следващата година. Какво още?

 В областта на социалните дейности освен обучителен център и център за консултация при проблеми в областта на аутизма, предстои да разработим един проект за изграждане на център за социални дейности какъвто в момента няма. Имаме няколко услуги, пръснати на различни физически места, та искаме да ги съберем в един център, да надградим това, което имаме и да разкрием още няколко нови услуги. Предстои новост и в областта на културата. Това е проект за иновативен културен продукт, който се разработва в момента и чиято реализация ще бъде през 2012 и 2013 година, а през следващата ще се кандидатства с проекта. Има разработки и в областта на инфраструктурата. Това са интегрираните планове - свлачището на Маркотея, р. Янтра и туристическата инфраструктура. И нещо, което е едно от важните неща, което трябва да се случва в администрацията, но остава невидимо за хората. Това е подобряване капацитета на служителите. Нивата на заплащане в администрацията са изключително ниски в сравнение с тези в частния сектор и за това тези служители трябва да намерят своята мотивация и провокация, за да работят тази работа. И аз съм с ясното съзнание, че след 2-3 години тези служители трупайки капацитет и опит в администрацията ще ни напуснат. През последните 3 години това стана факт - служители, които градихме 2 г. вече намериха своята реализация извън Общината. Аз им благодаря за това, че дадоха своя принос в Общината и намериха своето развитие. За радост открихме други служители, които поеха тяхното място - с нова енергия и с ново желание. Та в тази област подготвяме два нови проекта - за въвеждане на съвременни методи на управление в една публична администрация като там партньор ни е социалното министерство на Испания и в областта на управлението на човешките ресурси, като партньорът ни ще бъде общинската администрация от нашия побратимен град в Полша. Така че, със своя екип се опитваме да разширим кръгозора на служителите, които работят в Общината, защото наистина да работиш за 400 лв., да работиш в събота и неделя, в извънработно време и половината град да ти казва, че нищо не правиш, никак не е лесно психически да устояваш на тази работа  . Аз много държа хората, които работят в общинската администрация да приемат работата като собствена мисия, а не просто като работа. Те трябва да знаят, че идват за определен период в тази администрация и имат мисия да направят нещо за собствения си град, нещо, което да остане в историята. Само така можем да бъдем отдадени на една кауза.

 Какво ще пожелаете на габровци?

Винаги започвам с едно нещо - това е здравето, колкото и шаблонно да звучи. Преди всичко желая здраве на техните семейства, на техните близки, на техните приятели. Оттам нататък сила, воля за това, което всеки е решил да върши през годината. Много търпение, защото резултатите не идват бързо и от нас се иска да бъдем търпеливи. Нещо, на което изключително много държа и го пожелавам на всички - това е да откриват все по-често добрите неща във взаимоотношенията си с хората, в самите хора, да ги развиват, както в себе си, така и в тези около тях, защото няма нищо по-хубаво от това да бъдеш в среда, където наистина цари любов, желание, щастие, радост и удовлетворение от това, което вършиш.