Най-вкусният мед - на плевенчанката Мария Иванова
Най-вкусният мед - на плевенчанката Мария Иванова / netinfo

За десета поредна година Архитектурно - етнографски комплекс „Етър" събира пчелари от цялата страна. Националнияj пчеларски събор бе отрит от доц. д-р Ангел Гоев - директор на АЕК „Етър" и Любомир Григоров- председател на пчеларите в Габровска област.

Найвкусният мед  на плевенчанката Мария Иванова
netinfo

Празникът е посветен на Св. Прокопий, който е закрилник на пчелите, пчеларите и меда. Затова на този ден пчеларите вадят мед от кошерите и носят паничка от него в църквата да се освети. Вярва се, че може да лекува много болести. От него се пази през цялата година и при нужда се използва за лекарство.

Найвкусният мед  на плевенчанката Мария Иванова
netinfo

 В събора участие взеха утвърдени производители на мед, представи се и богат асортимент от пчеларски инвентар, специализирана пчеларска литература, козметика от пчелни продукти, лечебни подукти от мед, сувенири и други. От 11:30 часа фолклорна формация „Трапезица" от Велико Търнбово зарадва  публика със своето изпълнение. И докато гласовете им озвучаваха събора, на поляната пред хотела се проведе  конкурс за най - вкусен мед. Посетителите определиха за победител Мария Иванова от град Плевен, която получи награда от АЕК „Етър".