НАГ  на 22 място от 983 училища впо успех от матурата по български език и литература
НАГ на 22 място от 983 училища впо успех от матурата по български език и литература / НАГ

Националната Априловска гимназия отново приключи учебната година с много добри постижения и резултати. Завършилите сега 115 зрелостници постигнаха среден успех от дипломите Много добър 5,37. За новата учебна година в елитната хуманитарна гимназия очакват отново да приемат ученици за пет паралелки.

За резултатите от изминалата година и надеждите за следваща Надежда Тихова, репортер на вестник "100 вести", разговаря с с директора на училището Снежана Рачевиц.

"С особено удоволствие видях, че в сайта на Министерството сме класирани на 22-ро място от 983 училища в страната по успех от матурата по български език и литература. От Габровска област няма други, класирани в местата под 100.

А и трябва да имаме предвид, че се конкурираме с училища като езиковите гимназии в София, Варна, Пловдив или пък с училища с по 30 ученици, докато при нас завършват по 115 зрелостници.

Тази година са ни по-малко слабите оценки. Запазва се сравнително същият брой на отсъствията. През годината в училището имаше много състезания, театрални постановки, организация на форум като Националната олимпиада по английски. Минаха много добре и успешно, както винаги, Априловите дни на културата със срещи с видни представители на българската наука, с творческата игра „Време за въображение“, която отново е патент на НАГ и много се хареса на учениците. Тя не копира предишната - „Шифърът на Априлов“, а е свързана с творчество, с литература и е също така креативна и вдъхновяваща.

По нейно подобие учениците направиха още една друга игра. Успяхме, според мен, да завършим годината с едно позитивно усещане за добре свършена работа и удовлетворение от положените усилия.

През новата учебна година:

Очаквам да успеем плавно, без стрес и ексцесии да навлезем в нея. Да успеем да съчетаем останалото от действащата система на предишното законодателство с навлизащите промени. Притесненията са по-скоро за света отвън. Как ще ни повлияе? Защото ние сме функция на това, което се случва около нас. Училището е по-съхранено, по-консервативно и по-затворено общество. Останалите фактори го атакуват и разклащат от време на време. Това повече ме притеснява.