На 7 юли църквата почита Света Неделя
На 7 юли църквата почита Света Неделя / Дарик Габрово, архив

Днес православната ни църква чества паметта на Света Великомъченика Неделя.

Неделя или Кириакия, а също още Неделя-Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. По време на царуването на Асеневци (12-13 в.) мощите на светицата са пренесени в престолнината Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски, написва "Похвала на светата великомъченица Неделя".

Според преданията описани и от Св. Патриарх Евтимий, Св. Неделя е родена в Мала Азия и била дългоочакваното дете, което дошло в отговор на молитвите на родителите ѝ Доротей и Евсевия. Още в ранно детство тя била възпитана в Христовите истини и съвсем млада решила да посвети живота си на Бог. Това било времето на император Диоклетиан, на гонения и жестока разправа с християните. Те били преследвани, затваряни в тъмници, заточавани или насила били карани да се отрекат от вярата си.

Света Неделя била хвърлена в тъмница и подложена на мъчения, а родителите и заточени в град Милетин. Чудното оздравяване на раните ѝ, както и отказът на светицата да се поклони на езическите идоли накарали властите да я осъдят на смърт. На лобното ѝ място след молитва Св. Неделя предала духа си на Бог, преди да бъде изпълнена присъдата (7 юли 289 г.). Починала на 22 години, но както пише св. Евтимий: "Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата ѝ Господна беше удовлетворена, чистота - доволно голяма, подвизите достатъчни..." /БГНЕС