Мъж пострада при трудова злополука
Мъж пострада при трудова злополука / Dariknews.bg, Архив

51-годишен работник е пострадал при трудова злополука в севлиевска фирма.  Работникът е от с. Петко Славейково и е ранен по време на работа в помещение за опаковка.

Мъжът е с фрактура на левия долен крайник, без опасност за живота. По случая е започнато досъдебно производство.

Какво трябва да се знае при трудова злополука?

При възникнала трудова злополука се уведомява НОИ. При злополука от такъв тип, веднага след установяването й се извършва вътрешна проверка от ръководителя на осигурителя, разглеждат се обстоятелствата и се съставя протокол, като към него се прибавят и показанията на свидетелите. Препис от протокола се представя на Териториално поделение  на НОИ. Когато обстоятелствата дават основание да се предполага, че тя е трудова, защото може да е станала по време на работа, но да не е трудова, ръководителят или упълномощено от него лице са длъжни в срок от три работни дни от узнаването й да подадат декларация по образец в НОИ и незабавно да уведомят и Териториалната администрация на Инспекция по труда. Декларацията се вписва в регистъра на трудовите злополуки на самото предприятие или фирма.

Когато трудова злополука не бъде декларирана, пострадал или негови наследници имат право да подадат декларация в срок от 1 година от настъпване на инцидента в Териториално поделение на НОИ.

Ако трудовата злополука е довела до инвалидност или смърт задължително се уведомява и прокуратурата.

Ако лице пострада по време на работа и няма сключен договор за трудови правоотношения, в първия момент злополуката не може да се нарече трудова, тъй като не му е проведен инструктаж по безопасност на труда. Работодателят е нарушил Кодекса на труда , като е допуснал лице на работа без сключен трудов договор и това предполага , че няма да декларира злополуката, освен в случаите когато това е довело до инвалидност или смърт, допълва още Димитров. За това инициативата трябва да е или от пострадалия или от негови близки и то, колкото е възможно по-бързо.

Трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило неработоспособност или смърт.