Международен пленер за акордеонисти и художници „Габрово - Резекне 2016“
Международен пленер за акордеонисти и художници „Габрово - Резекне 2016“ / Община Габрово

Международен пленер за акордеонисти и художници ще се проведе от 22 юни до 6 юли 2016 г., като първата част ще бъде с резидентен център Габрово, а заключителният концерт ще се състои в Резекне, Латвия. Пленерът се организира от латвийската акордеонистка и музикален педагог Зане Лудборжа и Община Габрово, със съдействието на Габровски камерен оркестър, ЕМО „Етър” и Художествена галерия „Христо Цокев“.

Над 40 участници ще се съберат в ЕМО „Етър” от 22 до 30 юни. В репетициите на латвийските музиканти ще вземат участие: квартет от Габровски камерен оркестър с диригент Иван Стоянов, акордеонисти от Националното училище по изкуства „П. Пипков“ – Плевен с ръководител Румен Тодоров и НЧ „Развитие-1869“ – Дряново с ръководител Виктория Цуцова.

Към музикантите ще се присъединят художници от Държавен академичен институт по живопис, скулптура и архитектура „И. Е. Репин“ - Санкт Петербург: Карина Лудборжа, Алевтина Горкина, с ръководител - Антон Лудборж.

Пленерът е отворен за млади художници от Габрово, които имат желание да творят в колоритната възрожденска атмосфера на етнографския музей и да обменят опит и идеи със своите латвийски и руски колеги. Форматът на събитието ще даде възможност за разширяване на културните и образователни връзки между България, Латвия и Русия. Той ще създаде основа за творческо общуване на младежите и ще бъде ефективно средство за популяризиране на акордеонното изкуство и академичната живопис.

Резултатите от съвместната работа на музикантите и художниците ще бъдат представени пред габровска публика на 28 юни в Художествена галерия  „Христо Цокев“, където от 17.30 часа ще бъде открита изложба, а от 18.00 часа почитателите на музиката ще могат да се насладят на концерта на акордеонистите и квартета от Габровски камерен оркестър. Входът за събитията е свободен!

Планирани са и поредица концерти: на 29 юни от 17.00 часа в Национално училище по изкуства „Панайот Пипков“ – Плевен, на 30 юни от 18.00 часа в НЧ „Развитие-1869“- Дряново, на 1 юли от 18.00 часа в Руски културно-информационен център – София. Заключителният концерт ще бъде на 5 юли от 19.00 часа в зала „GORS" – Резекне, Латвия.

В продължение на 13 години, всяко лято Зане Лудборжа организира международни пленери за акордеонисти в различни европейски страни, които завършват със съвместен концерт на всички участници и музикантите от създадения от нея ансамбъл „Excelsus“. През 2016 година ръководителката на ансамбъла избра Габрово за провеждането на поредното издание на международния форум.