Международен фестивал на хумора от днес в Габрово

Международен фестивал на хумора от днес в Габрово
Международен фестивал на хумора от днес в Габрово / Дарик Габрово

Международният фестивал на хумора започва от днес в Габрово. През следващите дни градът става център на редица културни прояви и атрактивни събития. Огнено шоу, парад на ретро автомобили и спускане с планински бегачи в града са само част от изненадите за габровци и гости.

На три открити сцени до края на седмицата ще се изявяват както местни таланти, така и известни изпълнители, сред които Михаил Йосифов Секстет и „Sentimental Swingers", Мастило, Мери бойс бенд, Остава, Д 2, Графа и др.

Занаятчийски базар ще се разположи до библиотека „Априлов-Палаузов" и ще  даде възможност на всеки, не само да се докосне до типично габровски изделия, носещи характерните черти на габровския хумор, но и да отнесе със себе си сувенир, свързан с града и региона. В Градинката до театъра е мястото за  Художествените ателиета на детските школи по изкуствата в града. Тържествената сесия на Общинския съвет и връчването на почетните отличия ще бъде на 17 май.

За 18-ти май е предвиден фолклорен танцов спектакъл на фондация „Сила за живот" - „Танцувам не по-различно от теб». Кулминацията на фестивала - Карнавалното шествие ще бъде на 19-ти май. Предвидени са около 80 карнавални картини. Сред тях ще има картина на свободни, танцуващи кокоши, които ще придружават макета на „ресорния" си министър, ще видим Ангел Марин и Кристалина Георгиева, Георги Първанов ще раздава медали, ще дефилира и премиерът Бойко Борисов. Очаква се участниците да надхвърлят 2000. За пръв път Общината ще даде награда на участник или група ентусиасти, които са се представили със  своя оригинална и естествено смешна идея. По-рано през карнавалния ден ретро автомобили и мотоциклети от цялата страна, сред които екзотични кабриолети и модели, произведени преди 1940 год. ще преминат по габровските улици. На 20-ти май в града ще е първото градско състезание по маунтинбайк спускане, като трасето ще бъде разнообразено с множество скокове, виражи, стълби  и всякакви „градски" препятствия.