Мечката Маша се чувства добре в спасителния център в Германия
Мечката Маша се чувства добре в спасителния център в Германия / Община Габрово

Мечката Маша пристигна благополучно в спасителния център в Германия и се чувства добре – съобщават от новия й дом - Барен парк 7 в Бад Фюсинг. Пътуването е минало спокойно и не е било стресиращо за мечката. Първите й снимки са от изолирано помещение, където е под наблюдение след пътуването, но всеки момент ще бъде преместена в постоянното й обитание, в което ще се радва на простор и подходяща естествена среда. Тя реагира добре на новата обстановка и е харесала обяда от различни зеленчуци.

Преместването на Маша от габровския зоопарк се наложи заради изискванията за площта на обитанията на животните, според които мечката трябва да живее в значително по - голямо пространство и среда, близка до естествената. Габровският зоопарк е най-малкият в България като площ – само 4.5 декара. Според кадастралната карта на града и нормативно действащите санитарно-хигиенни отстояния, неговото териториално разширение е невъзможно.

Това наложи отпътуването на Маша към парка в Германия, тъй като в България няма друго подходящо място, а паркът в Белица не може да поеме повече мечки.

На адрес www.gewerkschaft-fuer-tiere.de/plan-2.html може да се запознаете с новия дом на Маша. Сред обитателите му има още две български мечки Горчо и Рила.