Деца в Съда
Деца в Съда / Окръжен съд Габрово

Наказания, обществено порицание и безвъзмезден труд в полза на обществото, ще трябва да „изтърпи“ момче, подало неверни сигнали за тревога и въвело съселяните си в заблуждение относно надвиснала заплаха.

Присъдата постанови съдебен състав от ученици в симулиран наказателен процес, проведен в Съдебната палата в Габрово.

Инициативата бе осъществена от възпитаници на Основно училище „Ран Босилек“ в Габрово, които пресъздадоха съдебен процес по казус, базиран на изучаваната от тях басня „Лъжливото овчарче“.

Влизайки в ролите на съдии, прокурори, адвокати, подсъдим и свидетели, учениците добиха представа за участниците в наказателните дела, начинът по който протича съдебното производство, реда в съдебната зала.

Наред с това участниците в процеса и останалите присъстващи разбраха какви може да са последствията от определено противоправно поведение и че всеки следва да носи отговорност за действията си.

След проведеното „съдебно следствие“ и изслушване на отлично подготвените пледоарии на страните, съдът счете обвинението за доказано, като „осъди“ момчето на обществено порицание, както и да почиства безвъзмездно района на училището за срок от една седмица.

Съдействие при подготовката за симулирания процес оказаха съдия Ива Димова от Окръжен съд – Габрово и родители на децата – адвокати от Адвокатска колегия – Габрово.