Изборният ден започна, за първи път гласуването е задължително
Изборният ден започна, за първи път гласуването е задължително / снимка: БГНЕС, архив
Изборният ден започна, за първи път гласуването е задължително
90986
Изборният ден започна, за първи път гласуването е задължително
  • Изборният ден започна, за първи път гласуването е задължително

Всички секции са отворени, работят нормално. Само двама от членовете им не са се явили в началото на изборния ден и са били заменени с други. Това съобщи за Дарик Мария Недева, председател на Районната избирателна комисия в Габрово.

237 са избирателните секции на територията на областта. 8 от тях са в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги.

От Районната избирателна комисия обявиха наличието на 3 подвижни секции - 2 от тях в Севлиево и 1 в Габрово.

В 15 избирателни секции от областта се гласува машинно.
В Габрово това става в училище „Св. Св. Кирил и Методий", бул. „Могильов" № 69, в секциите от 070500014 до 070500024. Машинно могат да гласуват по желание избирателите от секции 072900005 и 072900006 в Дома на културата „Мара Белчева" в Севлиево, както и тези от секции 073500009 и 073500010 в ОУ „Проф. П. Райков", в Трявна. Гласоподавателите в тези секции могат да упражнят вота си и по традиционния начин, чрез пускане на бюлетина в урната.

21 са кандидатпрезидентските двойки. Заедно с президентските избори ще се проведе и референдум по три въпроса, засягащи устройството на политическата система.

СНИМКИ: КАК ИЗГЛЕЖДАТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

За първи път гласуването е задължително. Парични санкции няма. Ако два пъти не гласувате на едни и същи избори, т.е. на тези и следващите президентски избори, ще бъдете отписани от списъците за гласуване. Включването в списъците става с подаване на молба.

За първи път в бюлетината има и допълнително квадратче, след номерата и имената на кандидатпрезидентските двойки, това е опцията "Не подкрепям никого".

Кой с кой номер ще е в бюлетината за президентския вот (СНИМКИ)

В националното допитване трябва да отговорим с "да" или "не" на въпросите "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".