Христо Цонев
Христо Цонев / netinfo
Работим за по-добро утре, за създаване на бъдеще в малкия град. С това твърдение няколко млади хора от Габрово обосновават намерението си от 11 април да направят в града безплатно „Училище по програмиране“. Новината съобщава вестник „100 вести".

Желаещите да изкарат тримесечен курс по любимото си занимание или тепърва да се запознаят с А, Б-то на програмирането могат да намерят в сайта zautre.com информация и дори безплатните лекции, които ще им бъдат изнасяни в курса. Двама млади габровци – Христо Цонев и Павел Господинов, са се заели с реализиране на идеята, подкрепена от софийска фирма от IT сектора, чийто собственик е Димитър Пеев – също габровец.

Христо Цонев е завършил в габровския Технически университет през миналата година Компютърни системи и технологии, а Павел Господинов е все още студент в Техническия университет в столицата. Младите габровци имат опит вече с организирането на обучение – повече от година при тях работи „Училище по роботика“, в което се обучават около 40 деца, благодарение на фирма „Robopatans” и инициативата на същия Димитър Пеев.

„Едно от нещата, които аз не уважавам в българското образование, е, че още в най-ранна детска възраст в училище учат децата, че ако се провалят в нещо, получават двойка", коментира Христо Цонев и допълва: „Ние ги учим просто да опитват. Когато не се страхуват да го правят, те вървят напред. Не използваме оценките, за да държим децата в страх, а просто всички се забавляваме и се радваме на резултатите.“

Що се отнася до постоянното заседяване на децата пред мобилните устройства, той смята, че трябва да се използват технологиите за нещо полезно. Трябва да се прави разлика дали едно дете сяда на компютъра, за да играе или за да измисли нещо. Самият Христо е играл като малък с часове компютърни игри, но днес смята това време за безвъзвратно изгубено и съжалява. Курсовете при тях и по роботика, и по програмиране ще създадат у децата един фундамент за бъдещото им развитие.