Милен Иванов и Георги Миленчев, от Founder Institute, ще търсят нови предприемачи и през 2017 година
Милен Иванов и Георги Миленчев, от Founder Institute, ще търсят нови предприемачи и през 2017 година / списание „Икономика“
Това е 3-ти семестър на стартъп акселератора Founder Institute
На 4 април стартира третият семестър на предприемаческата програма на Founder Institute в София, която се прави по модел от Силициевата долина. Програмата е предназначена за предприемачи в идеен стадий, които искат да развият технологичен бизнес и продължава 12 седмици. Приемът е ограничен до 25-30 участника, които трябва да преминат специално разработен тест, който измерва “предприемаческото им ДНК”. Кандидатстването за прием в програмата вече е отворено като до 12 март приетите участници могат да се запишат с 30% отстъпка от таксата за записване.

Какво е различното в тази програма?

Founder Institute (FI) е стартъп акселератор за предприемачи в идеен стадий, основан през 2009 г. от Адео Ресси, сериен предприемач от Силициевата долина, известен още като един от най-добрите приятели на Илън Мъск, с който като студенти държат заедно нелегален парти клуб. Към днешна дата Founder Institute е най-голямата мрежа от стартъп акселератори с присъствие в над 150 града в света.

Интересното е, че програмата наподобява военна академия – към участниците се дават ежеседмични предизвикателства, които изпитват границите на предприемачите, стресови ситуации и срокове, свръх-амбициозни цели и вероятност във всеки един момент да “излетят” от програмата, ако не покрият очакванията на менторите или директорите. Целта на всичко това е да се пресъздаде среда, изпълнена с трудности, с които основателите трябва да се сблъскват всеки ден в работата си, но същевременно защитена среда, която им дава своевременно обратна връзка и възможност да се коригират.
За разлика от други акселератори, Founder Institute избира участниците на база личности, а не техните стартъп идеи. Тестът за “Предприемаческо ДНК” измерва личностовите характеристики, IQ и психопрофил на кандидатите, което отсява предприемачите с потенциал да изградят успешен бизнес. По думите на основателя на програмата - “Не е важно каква е идеята - идеята се променя, важно е как се реализира тя - а реализацията зависи от личността на предприемача.”

Много важна роля в програмата имат и менторите. Стартъп акселераторът си сътрудничи с едни от най-опитните основатели на технологични компании в България, като те се ангажират да отделят време и внимание на предприемачите, да им помогнат с критична обратна връзка или с добрите си контакти в дадена индустрия. Сред менторите в програмата са Христо Христов, изпълнителен директор на „Нетинфо“, Саша Безуханова от Move.BG, Светли Наков от Софтуерния университет и други. Сред плюсовете е, че и Founder Institute разполага с международна мрежа от ментори и партньори, които могат да отворят правилните врати за стартъпите и да помогнат в развитието им.
В рамките на трите месеца, стартъпите оцелели в програмата ще имат изчистена и валидирана концепция за продукта, който създават, в идеалния случай и прототип, който доказва хипотезата им, че бизнесът им има потенциал. На този етап те ще бъдат готови за следващата стъпка да търсят финансиране - дали от близки и роднини, дали от инвеститори ангели или пък от VC фондове. Друга възможност е да кандидатстват в стартъп акселератор в Европа или пък в Америка, където да привлекат първо финансиране в замяна на малък дял от компанията им.