Събева-Иванова
Събева-Иванова / ПП ГЕРБ

„Всички знаят, че проблемът с водата в община Севлиево датира от близо 30 години. От тогава насам не съм чула да са извършвани някакви действия, които да допринесат за разрешаването му. Абсолютно неуместно е точно в момента, в който се реализират мерките по разрешаване на проблема, да се настройва обществото и да се използва за политически цели.“ Това коментира депутатът от ГЕРБ Иглика Иванова-Събера по повод организираните протести заради безводието в Севлиево и режима на водата.

 Тя подчерта, че реални стъпки  към решаването му са направени  през 2011-2012 г., когато Община Севлиево  е подготвила проектите за  водния цикъл на града и довеждащия водопровод.

Сидорова продължава да работи по казуса с водоснабдяването в Севлиево

„Довеждащият водопровод, който е с дължина около 22 км. е остарял, има много амортизирани участъци, които водят до огромни водозагуби от 70-80% и трябва да се работи в насока за цялостната му реконструкция“, каза още депутатът.

„Средствата за тези 22 км съвсем няма да бъдат малко. Напротив, необходими са много, но те не могат да бъдат осигурени от МРРБ. Ние, с колегата Сираков два пъти сме повдигали въпроса пред министър Нанков, още с полагането ми на клетва в НС. Единственият път, по който може да се търси решение е европейско финансиране, със средства по оперативни програми. В най-кратки срокове МРРБ ще открие процедура по обществена поръчка относно регионални прединвестиционни проучвания“, допълни Иглика Иванова-Събева.

Тя припомни, че заради политическата опозиция, Севлиево закъсня с присъединяването към ВиК асоциацията с около месец и половина. „Това време беше нужно за прединвестиционните проучвания и ако опозицията не беше забавила процеса, до сега щяхме да сме готови. За да се получи необходимото финансиране трябва да има именно такива прединвестиционни проучвания, подчерта Събева.