Хром-никелов стършел, изработен от Георги Балабанов, бе монтиран на фасадата на ДХС
Хром-никелов стършел, изработен от Георги Балабанов, бе монтиран на фасадата на ДХС / netinfo

Огромен стършел бе монтиран на фасадата на музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово. Авторът на хром-никеловата скулптура е Георги Балабанов.

Заедно с творбата на габровеца, „Дома на хумора и сатирата” се сдоби и с изцяло обновен вход, включващ подход към сградата за инвалидни колички, нова козирка, светеща емблема и лого на музея, подменена дограма и врати със скулптурни дръжки. Завършек на новото оформление на „лицето” на "Дома на хумора и сатирата" придава и новото художествено осветление.

Музеят „Дом на хумора и сатирата” е място, където габровската самоирония съжителства в хармония и разбирателство със световната сатира. Ето защо това беше естественият избор за постоянно местообитание на това насекомо – символ на жилещия хумор.

„Кметовете са особено сладки за стършелите.” каза кметът на Габрово Таня Христова по повод „избора” на Стършела да се „засели” на фасадата на „Дома на хумора и сатирата” в Габрово.

„Редовно сме на прицел и за мен жилото на стършела се е превърнало в постоянен спътник - стимулиращ и интригуващ. А когато притежателят на жилото има и талант, се получава изкуство - и това е сатирата.” – допълни тя.