Габрово и Никелино подписаха декларация за приятелство
Габрово и Никелино подписаха декларация за приятелство / Дарик Габрово

 

Договор за приятелство между Община Габрово и Община Никелино бе подписан днес. Кметовете на двата града решиха да се подкрепят в сферата на икономиката чрез разработването на съвместни проекти, да обменят опит в усвояването на средствата от европейския съюз, както и да си сътрудничат в сферата на култура, образование, икономика, туризъм, спорт, екология и развитие на устойчива градска среда.

Габрово и Никелино подписаха декларация за приятелство
netinfo

"Аз съм изключително щастлив, че сключихме тази декларация за приятелство, въпреки, че приятелството не се скрепява с документи", каза кметът на Габрово Николай Сираков. Той допълни, че сработването между двата града е било по такъв начин, че резултатите от партньорството са изключително високи.

Габрово и Никелино подписаха декларация за приятелство
netinfo

Кметът на Никелино Джузепе Катицоне заяви, че градът, който той ръководи има интерес за реализацията на още проекти като този, по който работиха Габрово и Никелино. Сираков връчи на Катицоне знакът, който олицетворява 150- годишния юбилей от обявяването на Габрово за град. Община Габрово получи от кмета на италианския град плакет. Той съобщи, че там през следващата година ще бъдат отбелязани 150- години от обединението на Италия.

Габрово и Никелино подписаха декларация за приятелство
netinfo

Началото на взаимоотношенията между градовете беше поставено миналата година, когато започна съвместната работа в рамките на проект „Развитие на устойчива градска среда посредством междурегионално сътрудничество". Той е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.  - бенефициент е Община Габрово, а партньор Община Никелино.

На церемонията присъстваха още Рафаеле Рионтино - съветник по въпросите на градската хигиена, Вито Джордано - завеждащ отдел „Публични строителни дейности", Джанфранко Месина - служител от отдел „Частно строителство", Паоло Бони - служител от техническия инспекторат, архитектите Патриция Кирико и Пиер Масимо, Силвия Алесандра Ферарис - ръководител проект за Никелино и директора на консорциум за оползотворяване на отпадъците „КОВАР 14" - Енрико Яноне.

Официалните лица от българска страна бяха областният управител Мариян Костадинов, секретарят на Общината - Силвия Даскалова, зам.-кметовете - инж. Добрин Савчев и инж. Климент Кунев.