Фондация „Устои“ ще ремонтира къщата-музей на Дан Колов за над 80 хил. лв.
Фондация „Устои“ ще ремонтира къщата-музей на Дан Колов за над 80 хил. лв. / Дарик Габрово

Фондация „Устои" ще извърши цялостна реставрация на родната къща на световноизвестния борец Дан Колов в севлиевското село Сенник. Това ще стане възможно, след като Община Севлиево и Фондацията сключиха договор, съгласно който „Устои" ще осигури необходимите средства за строително-ремонтните дейности на къщата-музей. Прогнозната стойност, записана в договора, е 80 200 лв., а сградата трябва да бъде в обновен вид до август тази година.

Родният дом на легендарния сенничанин бе под реалната заплаха от саморазрушение, заради липсата на финансови средства за поддръжка и ремонт. За последно къщата е само боядисвана през 1986 г. Оттогава досега по нея нищо не е ремонтирано. Покривът тече, а от течовете мазилката отвътре и отвън е паднала, стените са се пропукали, дървената дограма също е повредена. От спешен ремонт се нуждае и стопанската постройка в двора, както и личните вещи на Дан Колов, които имат нужда от почистване и обновяване.

Въпреки от сегашното, очевидно недобро, състояние на къща-музей, интерес към нея проявяват много български и чужди туристи. 

 „Често съм мислил да затворим къщата за посетители, защото изпитвам неудобство и срам, когато трябва да заведа чужди хора там", споделя кметът Цветан Цонев и допълва, че сградата вече е и опасна за живота на посетителите.

Сега той е щастлив от факта, че фондация „Устои" ще се заеме с нелеката задача за събиране на средства и извършване на ремонта на къщата-музей и то само две години преди да бъде отбелязана 120-годишнината от рождението на Дан Колов.