Двойни глоби за превишена скорост, къде проверяват от пътна полиция днес
Двойни глоби за превишена скорост, къде проверяват от пътна полиция днес / Sofia Photo Agency, архив

За днес са планирани полицейски операции по широкообхватния метод на контрол на пътното движение на територията на областта. В Габрово на 23 юни, от 09:00 ч. до 10:30 ч., проверките ще се извършват на ул. "Брянска", а в община Севлиево, от 09:00 ч. до 11:00 ч., в село Кормянско.

Глобите за движение с превишена скорост скачат двойно. Такова изменение на Закона за движението по пътищата приеха депутатите от парламентарната транспортна комисия.

Промените ще касаят движението, както в населените места, така и извън тях. Новите мерки включват още глоба от 50 лева за шофьор, който превозва пътници без колан или каска.

Половината камери на КАТ на ремонт

Депутатите приеха и изменения, свързани с наказанията при наличие на алкохол в кръвта на водача. При проба между 0,5 и 0,8 промила се предвижда отнемане на свидетелството за управление за срок от 6 месеца и глоба от 500 лева. Когато промилите са между 0,8 и 1,2, глобата ще бъде 1000 лева, а периодът без книжка - 12 месеца. За да станат факт всички тези промени, трябва да минат и през пленарна зала.

Двойно по-високи да бъдат глобите за движение с превишена скорост. Такива промени одобриха депутатите от парламентарната транспортна комисия. Досега превишаването на скоростта с 50 км/ч час в населено място се наказваше с глоба от 350 лева. Вече глобата ще бъде 700 лева. Двойно по-високи ще бъдат и глобите за превишаване на разрешената скорост извън населено място.

Законът за движение по пътищата вече ще санкционира и движението в насрещното на магистрали и скоростни пътища.