Дете загина при взрив в Севлиево, сестра му е в тежко състояние в Пирогов
Дете загина при взрив в Севлиево, сестра му е в тежко състояние в Пирогов / netinfo

Проведе се първото заседание по наказателно дело от общ характер, за причинена смърт на 10-годишно момче от Севлиево и средна телесна повреда на сестра му, при взрив в дома им в Севлиево.

Делото е образувано по внесен от Окръжна прокуратура – Габрово обвинителен акт против С.С. от Севлиево, обвинен за това, че на 8 март 2014 г., около 22:00 ч. на ул.“Васил Левски“ в Севлиево, като главен инженер на газоразпределително предприятие, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при разпределение на природен газ, не изпълнил задълженията си, визирани в разпоредби на Закона за енергетиката, Наредба за устройството и безопасната експлоатация на преносните и разпределителни газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ; Правила за управление на газоразпределителни мрежи, приети от ДКЕВР, и задълженията си по длъжностна характеристика, касаещи осигуряването на безопасно разпределение на природния газ и установяване и отстраняване на течове, с което причинил смъртта на 10-годишно момче от Севлиево и средни телесни повреди на по-голямата му сестра.

Съгласно обвинението С.С. не предприел действия за контрол на техническото състояние на газопреносната система, с цел установяване изтичането на природен газ, не установил и не отстранил възникналия теч край жилището на пострадалите, от който се натрупала достатъчна концентрация, довела до взрив и причиняване на горепосочения вредоносен резултат.

В началото на процеса съдът, с председател съдия Василева, конституира като частни обвинители по делото родителите на пострадалите деца.

В хода на съдебното следствие, продължило в два последователни дни, бяха изслушани 31 свидетели, сред които пострадалото момиче, родителите на двете деца, лица живущи в района на инцидента и др.

Като доказателства по делото бяха приобщени и заключенията на съдебно-медицинските и оценъчните експертизи, изготвени на досъдебното производство.

Съдът не приключи съдебното следствие поради неявяването на още трима свидетели и заявеното от страните желание за непосредствения им разпит в съдебно заседание. След тях трябва да бъдат изслушани и вещите лица, изготвили инженеро-техническата, съдебно-счетоводната и взриво-пожарните експертизи по делото.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 22 май 2017 година.