Да се разследва имало ли е намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политики
Да се разследва имало ли е намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политики / БГНЕС

Да се създаде комисия, която да разследва всички факти около твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешната политики на страната. Тази идея, подкрепена с 72 депутатски подписа, беше внесена в парламента. Ако бъде прието предложението, в комисията ще бъдат изслушани представители на външно и вътрешно министерство, службите за сигурност и длъжностни лица.

В мотивите на предложението е записано, че през последните седмици в публичното пространство са се появили твърдения за намеса от страна на Турция във вътрешнополитическия живот на България.

Външно министерство връчило протестна нота на турския посланик по Коледа

От друга страна паралелно с това се появиха и упорито се разпространяват твърдения, че определени български политически партии системно прокарват в българския обществено-политически живот интересите на Руската федерация и са се поставили в услуга на тази държава, посочват още вносителите.

Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция

Съпредседателят на ДПС Четин Казак обясни, че проектът е внесен с подписи на депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичния фронт и Българския демократичен център.
"Да се изясни имало ли е и какви са действия, факти, обстоятелства за намеса от страна на тези две държави и как са реагирали съответните компетентни държавни органи", обясни Казак.

 

Той допълни, че не са водили разговори с Реформаторския блок и "Атака", а от АБВ са отказали да се подпишат.