Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция
Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция / снимка: БГНЕС, Sofia Photo Agency, архив
Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция
84247
Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция
Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция
  • Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция
  • Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от Движението Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция. Информацията първо дойде от публикации в турските медии.

До момента от посолството на Анкара в София не потвърждават, но и не отричат информацията.

Ердоган вероятно открито ще подкрепи Местан и партията му

Забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция беше оповестена тази сутрин първо в близкия до президента Реджеп Тайип Ердоган всекидневник „Сабах". След това получи потвърждение и в публикация в „Star", където се твърди, че до това решение се е стигнало заради "антитурските позиции на Доган след кризата със сваления руски самолет".

ДПС изключи Лютви Местан от партията

През декември миналата година по време на купон в Сараите почетният председател на ДПС публично разкритикува тогавашния лидер на движението Лютви Местан заради прочетената от парламентарната трибуна декларация. Пред елита на партията тогава Доган казва още, че никога не е позволил „ДПС да бъде пета или шеста колона на друга държава."

Малко след това Местан беше отстранен от лидерския пост и изключен от Движението. А вчера обяви и намерението си да прави нова партия - ДОСТ.

Пеевски: Ако има забрана да влизам в Турция, значи съм защитил българските интереси

По повод тиражираните твърдения Делян Пеевски изпрати писмо до медиите, в което се посочва, че ако е налице забрана за пътуване до Турция, това показва, че позицията на Ахмед Доган, която той категорично подкрепя, е била правилна и е постигнала целта си - защита на българските интереси.

"Дори да съм бил малка част от този процес, се радвам, че с действията си съм допринесъл, както за опазване целостта на партията, така и съм препятствал ДПС да бъде поставено в услуга на чужди интереси.Фактът, че ДПС е и ще остане българска партия, очевидно среща своето противодействие. Но нито антибългарската позиция на Лютви Местан, подкрепяна и от посланика на Република Турция, нито каквито и да било административни забрани спрямо мен, могат да ме откажат да защитавам докрай националните интереси", допълва депутатът от ДПС.

До момента турското посолство в София не е потвърдило категорично публикациите в турските медии.

Пред Дарик българският посланик в Турция Надежда Нейнски съобщи, че също не е знаела за забраната: "В посолството не е пристигало информация. Аз също го разбрах от ваши колеги. Дипломатическата практика не изисква официална нота или официален начин на известяване. Има и други държави, които отказват достъп до територията си. Ще проверим на каква основа и какви са мотивите, но за това няма официална процедура".

ДПС няма информация Доган и Пеевски да са правили планове за пътуване до Турция

Според няколко български медии дипломатическото представителство потвърдило забраната в официално съобщение, в което нарича Доган „бивш лидер на ДПС", а не „почетен председател", както го титуловат съпартийците му.

Делян Пеевски и Ахмед Доган са със забрана да влизат в Турция
netinfo