/ ThinkStock/Getty Images

На 14 февруари се празнува Свети Валентин. Денят на влюбените е повод да си напомним, че трябва да се обичаме разумно. Да не забравяме, че така предпазваме не само себе си, но и човека когото обичаме.  От дирекция Обществено здраве към РЗИ-Габрово припомнят колко важно е да се знае, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в кръвта, семенната течност, влагалищния секрет, майчината кърма. 

През 2018 година инициативата " за разкриване на сексуални посегателства се разпростря по целия свят
ThinkStock/Getty Images

Има три основни начина за предаване на ХИВ – полов, при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ; кръвен – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране; от заразена майка на бебе – по време на бременност, раждане и кърмене. 

Пет здравословни ползи от секса (ВИДЕО)

Начините за предпазване от ХИВ инфекцията са – 
използване презерватив при всеки сексуален контакт; избягване на употребата на общи игли, спринцовки и други инструменти.

мъж тауировки секс
ThinkStock/Getty Images

Плануваните дейности от дирекция Обществено здраве към РЗИ – Габрово, по повод Деня на влюбените са:

  1. Прожекция на филм с последваща беседа в Професионална гимназия по туризам Пенчо Семов с ученици от деветите класове.
  2. Кампания, съвместно с БМЧК Габрово, в ТЕРА МОЛ, по време на която ще се раздават информационни материали и предпазни средства.
  3. Посъвместно в учебните заведения в област Габрово медицинските специалисти, съвместно с учители и ученици са планирали разнообразни дейности за отбелязване на 14 февруари.

Нека не забравяме, че нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване. Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ. В Регионална Здравна Инспекция-Габрово (микробиологична лаборатория) може да се осъществи безплатно и анонимно изследване.

Учени предричат, че автомобилният секс ще зачести през следващите 20 години заради самоуправляващите се коли
ThinkStock/Getty Images