Четин Казак е избран за зам.-председател на Парламентарната асамблея на НАТО
Четин Казак е избран за зам.-председател на Парламентарната асамблея на НАТО / ДПС

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Четин Казак, избран за депутат от Габровския регион, единодушно е избран за зам.-председател на Парламентарната асамблея на НАТО. Това се случи на 62-та Годишна Пленарна сесия, провела се на 19 - 21 ноември в Истанбул, Турция.

"Изборът на Четин Казак на този висок международен пост е признание за ДПС и висока оценка за последователната евроатлантическа политика, на която Почетният председател д-р Ахмед Доган даде начало преди 26 години. За България това е признание за приноса и ролята, която играе като член на Алианса", е позицията на ДПС

По време на пленарната сесия бяха приети няколко резолюции, посветени на проблемите и предизвикателствата пред НАТО днес. Част от тях бяха борбата с тероризма, глобалните заплахи за сигурността, нуждата от повишаване на разходите за отбрана в страните – членки.

Четин Казак е член на българската делегация в ПА на НАТО от 2001 г. Той е първият български представител, който бе избран за председател на един от под - комитетите на Асамблеята. Мандатът на новоизбрания зам.-председател на ПА на НАТО ще бъде две години, след което още две години ще заседава в Бюрото на Асамблеята.

В историята на Парламентарната асамблея на НАТО Четин Казак е вторият български представител избран на този висок пост.