Чантов: Ловците да излязат и да направят проходи през снега
Чантов: Ловците да излязат и да направят проходи през снега / netinfo
Тази събота и неделя ловците да излязат за да направят проходи през дълбокия сняг, по които дивечът да стига до хранилки, листници и други възможности за осигуряване на прехраната му. Призивът е на ръководителя на габровското ловно-рибарско сдружение Христо Чантов.

Снегът в габровския Балкан, където ловуват част от дружинките, на места е с дебелина над метър. Това поставя пред риск оцеляването на най-вече на дребния дивеч – сърни, зайци, яребици, фазани и други. Разриването на снега няма да бъде проблем тъй като всяка дружинка вече разполага с високопроходими МПС. От името на всички ловци в Габрово ръководителят на сдружението Христо Чантов призова колегите от цялата страна да се включат в инициативата като захвърлят пушките през тези почивни дни, за да осигурят пътища на животните в ловно-стопанските райони, които стопанисват. Ловците обявиха готовността си да се включват доброволно в опазването на българската природа още преди години, когато горските масиви в страната за първи път бяха обхванати от унищожителни пожари.

Един от сериозните мотиви габровската инициатива да очаква последователи е, че ловците са хората, които най-добре познават географските особености на районите и дивеча в тях, а с опита си те най-добре могат да се справят с дълбокия сняг.