Болниците от областта подадоха документи за работа с касата
Болниците от областта подадоха документи за работа с касата / netinfo

Всички болници от Габровска област са подали документи за работа със здравната каса през 2010 година. До 20 януари ще стане ясно за какъв обем дейности и дали всички лечебни заведения за оказване на болнична помощ ще отговорят на изискванията и ще успеят да сключат договор. Директорът на РЗОК има право да провери на място в болницата съответствието със специалните изисквания, за чието удостоверяване е предвидена декларация.

Тази година всяка болница, която иска да сключи договор със здравната каса ще трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием или транспорт на спешни пациенти до друго лечебно заведение. За сключване на договор по отделните специалности се изисква наличието на специалисти на основен трудов договор в болницата, уточняват от министерство на здравеопазването. Освен това лечебните заведения ще трябва да разполагат с нужната апаратура и да имат клинична лаборатория на територията на лечебното заведение, а не да ги подсигуряват чрез сключването на външни договори.

Към договорите с лечебните заведения за болнична помощ  се изисква на достъпно място да се обявят дължимите потребителски такси и лицата, освободени от тях, както и дейностите, които са извън обхвата на основния пакет, гарантиран от НЗОК. Всеки пациент при постъпване и изписване от лечебното заведение при поискване трябва да получи информация за вида и обхвата на оказаното лечение, както и финансова информация за вида и размера на заплатените дейности, извън обхвата назадължителното здравно осигуряване.

Всяка болница, която ще работи с касата,  е задължена да публикува списък с консумативите, които не се покриват с публични средства и цените им. Също така всеки пациент задължително ще получава детайлна разпечатка приизписването си с всички разходи за неговото лечение. Болниците ще работят и с делегирани бюджети, които задават определен таван на приходите им по каса. Те ще могат да се коригират на всеки три месеца в зависимост от притока на пациенти.