Преглед на печата
Преглед на печата / 100 вести
Във водещата си статия днес вестник „100 вести" предлага един разказ за Кристо Явашев на Юлияна Антонова-Мурата, автор на популярната книга Моши моши, Япония“. Тя бе в Габрово за представяне на творбата си и проведе среща с кмета Таня Христова. 
 

Юлияна Антонова-Мурата представя книгата си „Моши моши, Япония“


Таня Христова се срещна с авторката на книгата „Моши моши, Япония“


Кристо е е изключително уважаван и ценен. Той е много жизнен, пътува много, не обича да яде - закусва със скилидка чесън и малко кисело мляко, пропуска обяда и чак вечерта хапва. Целият му ден минава в труд. Това разказа в Габрово за световноизвестния творец Христо Явашев-Кристо българката, живееща 15 години в Япония и автор на книгата „Моши моши, Япония“ - дипломатът Юлияна Антонова-Мурата.

„Да кажа, че съм първа приятелка с Кристо и си пия с него всяка сутрин чая, това не е вярно, но обстоятелствата бяха такива, че моят съпруг се познава добре с Кристо", разказва още г-жа Юлияна Антонова-Мурата, чиито съпруг е директор на музей-галерия, където Кристо е правил няколко изложби.

„Последната беше сега, през октомври месец и в книгата си „Моши моши, Япония“ съм сложила тяхна обща снимка. Покрай съпруга си, а не покрай моята работа като дипломат, аз съм се срещала с Кристо нееднократно – може би 4-5 пъти. Не вярвам, че той не се чувства съпричастен към България, към Габрово", казва Юлияна Антонова-Мурата.