7 дка от бившите казарми ще се продават с публичен явен търг
7 дка от бившите казарми ще се продават с публичен явен търг / netinfo

С 14 гласа „за“, 3 „против“ и 11 „въздържал се“ севлиевските общинските съветници отхвърлиха предложението на кметската администрация, продажбата на близо 7 дка земя от бившите казарми, да стане чрез конкурс. Така апетитният парцел ще бъде продаден чрез публичен явен търг, както съветниците решиха на заседанието си от 24 юни. Единственото условие е на мястото да бъде построен търговски обект – хипермаркет. Мотивите на общинската администрация за промяна начина на продажба бяха, че търговете дават възможност за нереално завишаване на продажната цена.

Заради това бе поискано и изменение на решението от 24 юни 2008 г. и продажбата да се осъществи след конкурс, а на кандидат-купувачите да бъдат поставени условия да са с доказан опит в реализирането на магазини за търговия на дребно с хранителни стоки на българския пазар не по-малко от пет години, както и да докажат наличие на минимум 1 000 разкрити работни места в страната.

Към предложението на общинката администрация д-р Тодор Хинов, съветник от "Зелена България" направи допълнение към условията за кандидат-купувачите. Те са: срок за реализиране на обекта след издаване на строителното разрешително, не по-късно от края на 2009 г.; началната цена на квадратен метър да бъде не по-ниска от пазарната за терена в Севлиево; теренът да се използва само за целта, за която е предназначен и земята и построената сграда не могат да се препродават и отдават под наем за други цели за следващите пет години, от момента на сделката. Д-р Юсеинов, председател на групата на ДПС от своя страна зададе въпроса дали общината няма да загуби, ако продажбата не се осъществи чрез явен търг. "Освен печалбата е важно в града да има реализиран хипермаркет", отговори кмета на Севлиево Йордан Стойков.

"По този начин, като обявяваме конкурс, ще ограничим възможността на шарлатани и комисионери да участват, да правят предварителни договорки, да прибират пари, както е ставало на много търгове до сега, а ще останат фирмите, които са реално на пазара. Освен това общината ще постави още едно допълнително условие - да бъде внесена гаранция за изпълнението на обекта в срок. За момента сме казали, че това ще бъдат над 500 000 лева, които да бъдат внесени при нотариалния акт. И ако в рамките на тези шест месеца от строителното разрешително обектът не започне да функционира те остават в полза на общината. Това е още една допълнителна гаранция, която си опитваме да осигурим“, категоричен бе Стойков.

Преди да бъде взето крайното решение, общинските съветници гласуваха по допълнителните условия към кандидат-купувачите, внесени от д-р Хинов. Те бяха приети с 25 гласа „за“ и 3 „въздържал се“. Въпреки това обаче, и въпреки логичните доводи на кмета на общината, местните парламентаристи отхвърлиха предложението за продажбата на 6 881 кв.м. от терена на бившите казарми да бъдат продадени чрез конкурс.