67-годишна жена остави 4000 долара до контейнер за смет
67-годишна жена остави 4000 долара до контейнер за смет / DarikNews.bg, архив

Две жени станаха жертви на измамници. На 18 октомври 2016 г. 80-годишна жена от Севлиево сигнализирала в полицията, че неизвестно лице, въвеждайки я в заблуждение, й причинило имотна вреда в размер на 1440 лв.

„Здравей, бабо. Болен съм, не мога да се оправя цяла седмица!", хитрувал измамник

Измамата е извършена по сценария „оказване на съдействие на полицията за залавянето на телефонни измамници. Същия ден, по същата схема била измамена и 67-годишна жена от Габрово. Вярвайки, че помага на органите на реда, тя оставила плик с 4000 щатски долара до контейнер край търговски обект. По случая е образувано досъдебно производство.

Арестуваха двама мъже за телефонна измама, извършена на територията на Габрово

От полицията припомнят схемата: на домашния телефон получавате обаждане от непознат, който се представя за полицейски служител. Мнимият полицай обяснява, че на територията на града са засечени измамници и в момента се провежда специализирана акция по тяхното залавяне. „Криминалистът" Ви убеждава да съдействате, като предадете всичките си налични пари на изпратено за целта лице, а след края на действията по задържане на престъпниците, средствата ще Ви бъдат върнати. От ОДМВР за пореден път призовават гражданите да не се поддават на манипулации. Тъй като сценариите са различни, основното правило, което трябва да се спазва е: при получаване на каквото и да било обаждане, свързано с искане на пари, телефонният разговор да бъде прекъснат незабавно. Искането на пари по телефона е категоричен знак за измама! Дори отсрещната страна да настоява да останете на линия, затворете телефона и позвънете на най-близките си хора и на тел. 112!