СИДП
СИДП / netinfo
65 нарушения в горски територии са разкрили през август служители на Северноцентралното държавно предприятие и териториалните му поделения в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград. 64 от нарушенията са по Закона за горите, а в един от случаите, в обхвата на ДЛС „Дунав“ – Русе, са престъпени нормите на Закона за лова и опазване на дивеча. Съставени са съответен брой актове, които са придвижени по компетентност за налагане на наказания.

Други 22 нарушения са били констатирани през месеца, но към момента са с неизвестен извършител. През периода, общо 126,31 кубически метра дървесина са били обект на неправомерно посегателство на територията на петте области.

11 каруци на нарушители са били задържани през август. Един такъв случай има в обхвата на ДГС „Болярка“ – В. Търново, по два – в ДГС Бяла и ДЛС „Каракуз“ – Дулово, а шест каруци са конфискувани в обхвата на ДЛС „Сеслав“ – Кубрат. Задържани са също и три моторни превозни средства, две от които заради нарушения в обхвата на ДЛС „Каракуз“ и едно в обхвата на ДЛС „Дунав“ - Русе.

Общият брой на извършените за периода проверки в териториите на Северноцентралното държавно предприятие е 2 723. В това число са инспекции на 857 обекта за дърводобив и 964 превозни средства. Проверени са също 606 ловци и 296 други физически лица.