50-годишен юбилей празнува Шесто основно училище
50-годишен юбилей празнува Шесто основно училище / netinfo

50 години от основаването си празнува днес Шесто Основно учище "Иван Вазов" в Габрово. То е основано на 30 октомври през 1958 година и носи името "Митко Палаузов". Тогава в него са учили 473 ученика. Директор е бил Атанас Карабичев. От 1992 година училището вече се казва "Иван Вазов". Днес в него работят 20 учители и се обучават 205 ученика.

"Имаме компютърен кабинет с осигурена връзка с интернет. Работят медицински и стоматологичен кабинет, осигурено е столово хранене и лавка за бързи закуски. Имаме кубове по художествено слово, математика, чуждоезиково обучение, родолюбие, здраве, екология и приложни изкуства", каза Директорът на учебното заведение Стелиана Постомпирова.

От 1993 година училището е включено в Европейска мрежа "Училища, утвърждаващи здраве". По повод празника са открити изложбени кътове и се провеждат Дни на отворените класни стаи. Днес ще бъде открита музейна сбирка, наречена "През годините". Тя проследява 50-годишната история на училището, успехите на учениците от създаването му до наши дни.

Днес ще се проведе тържествен концерт, посветен на 50-годишнината от създаването на училището, поканени са първите учители и учениците, преминали през класните стаи на учебното заведение. Тази сутрин ще има празник под мотото "Да растем здрави, силни, талантливи". В двора на училището ще се проведат състезания по масов крос, колоездене, теглене на въже, народна топка, баскетбол и футбол. Ще има викторини, спортни и екологични игри.