/ Дарик Нюз,архив
367 са ромите в община Габрово. По-малко от 1% от населението се определя като представител на някакво етническо малцинство. Тези данни от преброяването, направено през 2011 година, са използвани в документ, който местният парламент на Габрово ще гласува на заседанието си в четвъртък.
 
Пълното наименование е „Общински план за интеграция на български граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация, 2019– 2020 година”.

23-годишна ромка с 9 деца поискала да бъде настанена в общинско жилище
 
Темата с ромите за пореден път се неглижира от управляващите, разкритикува на пресконференция областният председател на БСП и съветник от опозицията Николай Григоров. Според него това е една статистика, която не дава възможност за адекватно решение на проблемите с ромите. Данните са неверни, смята Григоров. В същото преброяване населението в общината е 61 472 души и след като този проблем касае толкова малък брой не е ясно защо е необходим такъв документ.
 
Освен реалните данни, има други – на терен, които не присъстват в Общинския план, където пише още, че заради липсата на адресна регистрация някои групи не могат да бъдат идентифицирани.  
 
Общинските и държавни служби да се заемат с въпроса, свързан с адресната регистрация, настоява Николай Григоров. Мерките, които управляващите искат да бъдат взети вече са факт. Например – достъпът до безплатно образование и безплатен транспорт.
 
Социалистите обвиниха управляващите от Община Габрово през последните 10 години, че са отговорни закритото вече училище „Цанко Дюстабанов” да бъде сегрегирано. Според опозицията деца от ромското малцинство са били насочвани да учат там от други учебни заведения и това е ставало с мълчаливото съгласие на местната власт, представлявана от ГЕРБ. 

Прокуратурата да каже как подписка с имената на 200 души е попаднала в ръцете на партиен функционер и на депутат от ГЕРБ

Здравко Кънчев, Кристина Сидорова, Николай Григоров
БСП

Депутатът Кристина Сидорова, която взе участие в пресконференцията, заяви, че със закриването на „Цанко Дюстабанов” проблемът не е решен. От думите й се разбра, че се прехвърля към няколко други габровски училища, но тя отказа да ги назове, за да не се засилва напрежението.
 
Сидорова заяви, че като съветник в Габрово още преди години е отправяла запитване за ситуацията в „Цанко Дюстабанов”, а управляващите отговаряли с мъгляви идеи за иновативни подходи.