2,5 млн. работници очакват Димитър Костадинов от ловешкото село Орлене
2,5 млн. работници очакват Димитър Костадинов от ловешкото село Орлене / netinfo

2,5 милиона работници очакват Димитър Костадинов от ловешкото село Орлене. Там, без намесата на химически препарати, благодарение на чистата природна среда става най-вкусния мед. Димитър Костадинов има 150 кошера с 8 милиона пчели, 1/3 от които са работници.

Пчеларят от Ловешко спечели първо място в конкурса за „Най-вкусен мед" през първия ден на ХІV Национален пчеларски събор. Събитието, което се провежда на 9 и 10 юли в ЕМО „Етър", събра над 30 производители на мед, продукти от мед и инвентар, свързан с пчеларството.

Димитър Костадинов е сертифициран като производител на биологични продукти от 9 години.
„С пчеларство се занимавам от 60 години. Природата в родното ми село Орлене е чиста, няма пръскане, няма много пчелни семейства", споделя бившият военен. Убеден е, че с пчеларство в наши дни човек може да се издържа.

Осем от производителите на мед, които участват в Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър", се включиха в конкурса за „Най-вкусен мед". Класирането бе определено от посетителите, които имаха възможността да опитат от продукцията.

Втора, след Димитър Костадинов, се нареди Стоянка Петкова от разположеното близо до Соколския манастир габровско село Зелено дърво. Медът от нейните кошери е изваден преди седмица и по мнението на посетители има много лек и приятен вкус.

Трета позиция бе присъдена на лавандуловия мед, създаден в стопанството на д-р Юлиян Кехайов. Пчелинът на ветеринарния лекар се намира в Природен парк „Русенски лом". За семейството му няма свободно време, интересът към пчелните му продукти е голям. От 10 години за Юлиян Кехайов пчеларството се е превърнало в бизнес.

„Пчелите приличат на хората в големите градове, но са много по-дисциплинирани. Всяка си знае мястото и работата", споделя съпругата му, която е негов първи помощник.

Конкурсът за „Най-добре аранжиран щанд" спечели Любомир Богданов от Плевен, който представя свещи, изработени от пчелен восък. Животни, растения и фигури на известни диктатори привличат посетителите към мястото, където се е разположил той.
Иван Жабов от Сливен зае второто място, а трети е Стилиян Стоянов от София със своята козметика и лечебни балсами.

На Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър" Георги Вавов показва преса за лични пчеларски нужди.

„Повечето пчелари предпочитат да си дадат восъка на магазина и да вземат готови основи. Голямото предимство на моята преса е, че всеки може да контролира качеството - слагаш восък и излиза 100% восъчна основа, на която няма защо да се чудиш как да качваш пчелите си. Тя е от собствения пчелин. Основите стават малко по-дебели и затова се зателват по-добре. Вероятността да се накъса прясно изградената пита е много по-малка.

Друго предимство на това изделие е, че при липса на восък и наличие на нектар пчелите могат да издигат от дебелата основа восък и да надграждат килийките", разказва Георги Вавов, който е редовен участник Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър".

Събитието продължава и на 10 юли от 10:30 до 17:30 часа. Всеки от посетителите може да си купи качествен мед, всякакви видове пчелни продукти и инвентар.