108 099 лв. са изплатените обезщетения за животни, покосени от син език
108 099 лв. са изплатените обезщетения за животни, покосени от син език / DarikNews, архив

108 099 лв. обезщетения за умрели животни от заболяването син език са изплатени към 28 ноември в Габровска област. Това представлява около 50% от цялата сума, информира директорът на  Областна дирекция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов. Земеделските стопани продължават да получават регулярно своите обезщетения.

Общо в областта от син език са умрели 720 овце, 6 кози и 19 говеда. Регистрираните огнища са 75, като уотчнението е, че за огнище се обявява населеното място, където е доказано заболяването. Към днешна дата разпространението на болестта е преустановено, тъй като ниските температури не позволяват летежа на кръвосмучещи насекоми (куликоиди), пренасящи син език.

Голяма част от фермерите се интересуват от ваксинацията на животните и причината тя да не е извършена до този момент. Обяснението е свързано с необходимостта от точно дефиренциране на щама на вируса, причинител на болестта. Ваксината, за да бъде ефикасна, се разработва срещу конкретния щам, който вече е установен в лаборатория в страна от ЕС. Вероятно през пролетта на следващата година ще се пристъпи към масова ваксинация, съобщи още д-р Спасов.