/ Община Габрово
В библиотеката на МБАЛ "Д-т Тота Венкова", със семпло, но задушевно тържество, бяха отбелязани 10 години от създаването на отделението по инвазивна кардиология, съобщиха от Община Габрово.


Габрово е първата община в България, която разполага с външен дефибрилатор

Преди 10 години, на 23 септември, в присъствието на тогавашния министър на здравеопазването
Божидар Нанев, посланика на Кралство Белгия в България Марк Михелсен, Томислав Дончев - кмет на Габрово, д-р Божидар Паралчев - директор на габровската болница и колегата му от O.L.V. Clynic в Аалст, официално е прерязана лентата на отделението. Обединени от общата кауза за спасяването на човешкия живот, усилията на екипите на МБАЛ "Д-р Тота Венкова", O.L.V. Clynic, Националната кардиологична болница в София, Фондация "Марсел де Бископ" и Клуб "Приятели на Белгия" довеждат до реализацията на проекта за създаване на инвазивна кардиология в Габрово.

Община Габрово

Сестрите от отделението бяха приготвили филм, показващ нагледно началото и развитието на проекта, медицинските обмени и обученията на персонала, моменти, запечатали трайните приятелства, създадени през годините.

На символичната церемония присъства и професор Хендрикс с три сестри от O.L.V. Clynic в Аалст, които са на поредно работно посещение в габровската болница, заедно с д-р Етиен Фонтейн, голям приятел и двигател на партньорството между двете болници. 

Община Габрово е първата, която внедри приложението iHELP и го предлага безплатно на жителите си

Накрая, д-р Нели Савчева, изпълнителния директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова", връчи подаръци на всички лекари и сестри от отделението, гости от Белгия и приятели. В думите си към събралите се колеги и приятели професор Хендрикс от Белгия каза:

"През 2009 година хората от габровската болница са осъзнали, че здравето и кардиологията са жизнено важни и решават да променят ситуацията. Те предприемат една важна стъпка за създаване на лаборатория за диагностициране и интервенция. Сега виждаме, че това е било едно успешно начинание."