На места в планините се очаква да превали слаб сняг
На места в планините се очаква да превали слаб сняг / iStock/Getty Images
Зърнопроизводителите в Добричка област, в която традиционно се отглежда най-много пшеница в страната, се надяват снежната покривка, макар и малка, да предпази младите посеви при очакваното рязко застудяване на времето.

Сортовете пшеница, които се отглеждат в региона, са студоустойчиви, но винаги има риск от измръзване при температура 10-15 градуса под нулата, каквато е прогнозата за близките дни, заяви пред БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. По думите му снегът в равнината е едва два сантиметра и все пак ще пази младите пшеници, но има и непокрити полета. Важното е в масивите да не се образува поледица, каза Костадинов. Председателят на браншовата организация коментира, че пшеничените посеви в региона са в различен етап на развитие, тъй като сеитбената кампания някъде е протекла през септември, а другаде - в края на ноември. Има посеви, които вече са братили, а други са по-уязвими, каза Костадинов.

Според данни на НАЗ в Добричкия регион няма наводнени полета след дъждовете през последните дни. При натрупаните вече около стотина литра на квадратен метър в чернозема има добри запаси от влага и пшеницата се зеленее. Новата реколта в областта се очаква от около 1 200 000 декара.