Жители на осем села в Добричко плашат с гражданско неподчинение заради лоши пътища
Жители на осем села в Добричко плашат с гражданско неподчинение заради лоши пътища / Дарик Добрич
Жители на осем села в Добричко плашат с гражданско неподчинение заради лоши пътища
87862
Жители на осем села в Добричко плашат с гражданско неподчинение заради лоши пътища
  • Жители на осем села в Добричко плашат с гражданско неподчинение заради лоши пътища

Жителите на осем села в община Добричка ще преминат към гражданско неподчинение и ще блокират пътя Добрич – Варна, ако спешно не бъде ремонтиран участъкът между селата Лясково и Козлодуйци. Това станя ясно от днешния протестен митинг, организиран от местните жители пред сградата на Областната администрация в Добрич. Пътната отсечка, свързваща селата Лясково  и Козлодуйци е дълга около 7 км и не е ремонтирана основно от 1978 г. Пътят е осеян с дупки, трудно проходим, но поради липса на друга връзка с областния център Добрич, се използва ежедневно. По него се извозват ученици, населението се снабдява със стоки и услуги, но заради окаяното му състояние, транспортните фирми заплашват, че ще прекратят обслужването. Предстоящото прибиране на реколтата и последващата й реализация също са под въпрос, тревожат се местните жители от Житница, Тянево, Лясково, Камен, Черна, Кръгулево, Пчелник и Козлодуйци.

„Ние мислим за децата си и за всички около нас за разлика от някои  управляващи, които мислят само за джоба си, пък народа – остави го. В осем села няма аптека, един доктор отговаря за всичките, селата са обрасли в бурени, къщите падат, няма пътища.

Не вярвам, че протестът ще доведе до нещо, но съм тук, за да изразя солидарност с всички, които се възмущават от това положение, но безотговорността на ръководителите ни кара да си мислим, че нищо няма да предприемат, защото единственото оправдание е”няма пари”. А къде са парите? Аз имам 48 години стаж, строил съм комплекси, почивни бази, карал съм багер и накрая какво – къде отиде нашият труд, къде отидоха парите? Жалко, че съм на тази възраст, иначе бих напуснал държавата и аз...” – изплака болката си Георги Атанасов, жител на с.Черна.

„Как се живее на село като няма връзка с града и ако фирмите откажат снабдяването на селата?” – попита кметът на село Житница Йордан Божанов.

Координаторът на протеста Марко Марков, който е и председател на земеделската кооперация в с. Тянево пък коментира „Този протест е за да привлечем вниманието на съответните институции, за да алармираме за безобразието, което търпим от години. Правят се едни ремонти, едни мимикрии, влагат се едни пари, които не знам къде потъват и отиват. Сега се оказва, че парите свършили. Питам кой е направил оглед на този участък, кой е направил разчета така че да свършват парите и да остане най-лошия участък без ремонт?  Не искаме писта, булеварди, магистрали и аутобани, искаме един нормален път, който да обслужва местното население”.

По неофициални разчети възстановяването проходимостта на пътя ще струва около 300-400 хил.лв., прогнозира финансовия зам.-кмет на община Добричка Дико Иванов. По думите му в момента пътят е непроходим. „Тъжно е, че при ежедневно деклерирани успехи във всяка една посока, да няма такива пари за направата на този път. Става дума за отсечка с дължина около 7-8 км. Всички плащат винетни такси, задължение е на Агенция „Пътна инфраструктура” да си свърши работата. Ако няма пари за цялостно асфалтиране трябва да се намерят пари да се изкърпи пътя, за да могат хората да пътуват нормално. Моментното състояние на пътя е отчайващо и затова хората днес са тука и ние сме дошли да ги подкрепим. Не може държавата да е майка за едни и мащеха за други” – коментира Дико Иванов. Той даде за пример и други пътни отсечки в региона, които са в отчайващо състояние като пътят Добрич – Албена, пътят от Добрич за Ведрина в посока Шумен и пътят от Добрич за Владимирово в участъка от Самуилово до Орлова могила. „Това е район, от който излиза огромна част от растиниевъдната и селскостопанската продукция на страната и как мислите, че транспортните фирми ще отидат там, за да изкупят продукцията при положение, че такива големи камиони ще трябва да минават през тези дупки. Кампанията може да бъде компрометирана” – алармира Дико Иванов.

Пред протестиращите главният секретар на Областна администрация Румен Русев заяви следното: „ Уведомени сме за протеста вчера от медиите, нямахме представа, че ще има такъв протест, затова още не мога да кажа нищо конкретно относно това какви мерки ще се предприемат за изкърпването на тази инфраструктура”.

В писмен отговор до медиите от Агенция "Пътна инфраструктура" информират, че според техните изчисления за изкърпването на 6.5 км от пътя Лясково - Козлодуйци ще са необходими около 220 хил.лв. с ДДС. АПИ търси варианти за осигуряване на необходимите средства и  ремонтните дейности  ще бъдат осъществени през 2017 г.

Чуйте още по темата от репортажа на Таня Топалова в звуковия файл: