Желязко Желязков:”Работещ парламент няма, това е парламентарна криза.”
Желязко Желязков:”Работещ парламент няма, това е парламентарна криза.” / Дарик Добрич

„В момента няма работещ парламент. За нас това е парламентарна криза”, заяви депутатът от ГЕРБ от Добричка област Желязко Желязков. Той коментира в Добрич ситуацията в Народното събрание и позицията на ГЕРБ. Желязков заяви, че опозицията не е длъжна да създава комфорт на управляващите и да осигурява кворума на заседанията. ГЕРБ ще работи в парламента през следващата седмица, само при положение че БСП, ДПС и Атака направят кворум в залата, добави Желязков.

Той заяви още, че партията му е твърдо против неразумните назначения и политическите уволнения, направени с лека ръка. От ГЕРБ отправят и критики към политиката на правителството в областта на регионалното развитие, която определят като пример за политическо безсилие и некомпетентност. „Четири месеца не бяха достатъчни, за да се определят задачите на новото Министерството на инвестиционното проектиране. То бе създадено, но не функционира”, каза депутатът. Желязков заяви още, че Атака крепи парламента и държи златната акция на този кабинет, а формацията „Баста” на бившия земеделски министър Мирослав Найденов е проект, обречен на провал.

Желязко Желязков коментира и двете смени на заемащи отговорни държавни постове в Добрич. „Господинът, който оглави Областна дирекция „Земеделие” /б.р.Зия Халил/,  е работил там преди и мисля, че беше на много ниска позиция, за да може да бъде наясно и да успее да се справи с отговорните задачи, които стоят пред тази дирекция. Това беше чисто политическо назначение, дано той се справи и да запази екипа или част от него, за да могат земеделците да получават адекватно решение на проблемите си”, заяви Желязков.

Според депутата назначението на Юлиян Иванов на поста шеф на ВиК също е политическо. „Интересно защо дългът на ВиК към Енерго Про не е вече напълно ликвидиран, след като Иванов само за няколко дни успя да погаси 1 млн.лева. Надявах се, че за месец ще успее да ликвидира дълга с такава оперативност, но явно че силите не достигат”, коментира Желязков.

На недоумението на журналистите защо критикува Иванов, след като той бе шеф на ВиК и при управлението на ГЕРБ, Желязков отговори, че Иванов тогава бил назначен от министъра и това е станало без знанието на местните депутати от ГЕРБ и на областния управител.

„Регионалното депо за отпадъци и ВиК-проектите са жизнено важни за Добричка област проекти, които не трябва да спират”, заяви Желязков. Той ще внесе искане за промяна в Закона за управление на отпадъците, с която да отпаднат или да бъдат намалени санкциите, на които подлежат общините, ако не бъде построено депото.

„Имаме уверението на управляващия орган, че финансирането на проекта за водния цикъл на Добрич няма да бъде отложено следващия програмен период на ЕС. Може би ще има проблем с проекта на Ген. Тошево, защото те още са на фаза избор на изпълнител. Ако там по партийна линия кметът не успее да получи съдействие от министерството и управляващия орган, може техният проект да не се случи. В Тервел е осигурено финансиране и няма проблем”, заяви още Желязко Желязков.