/ Дарик Добрич
Работещите в Регионалната здравна инспекция в Добрич излязоха на протест с искане за по-високи възнаграждения.

Здравните инспектори имат днес професионален празник – на датата 15 март се навършват 51 години, откакто първият випуск е завършил тази специалност. На своя празник протестираха голяма част от 72-мата служители на РЗИ-Добрич. Те издигнаха плакати с надписи „ОмеРЗИтелни заплати”, „Мълчанието убива”,  „Достойно възнаграждение на труда ни” и др.

Повишават заплатите на служителите в РЗИ-тата

Дияна Йорданова – председател на синдикалната секция на КТ„Подкрепа”, прочете пред колегите си обръщение към министъра на здравеопазването.

От обръщението стана ясно, че вчера са получени разчетите за бюджета на инспекциите за 2018 година. За РЗИ-Добрич е предвидено увеличение на възнагражденията средно с 15%, а за други регионални инспекции то е 18%.

Здравни инспектори от Варна на протест навръх празника си

Протестиращите заявиха, че не са доволни от увеличението. „То е първо от 2012 година и не може да компенсира ниския ръст на заплатите спрямо тези на другите териториални администрации”, заяви Йорданова. Тя допълни, че заради ниските заплати напускат както обучени кадри, така и новопостъпили инспектори.

„Работата ни е отговорна и сложна, но нископлатена”, споделиха служители. Те опровергаха министъра, който твърдял, че в РЗИ няма служители с минимални заплати. Показани бяха фишове с основна заплата 510 лева. Красимир Василев пък, който има 12-годишен професионален опит и е главен инспектор, е със заплата 513 лева.

Служителите в РЗИ заявиха, че увеличението на възнагражденията им сега ще бъде от 50 до 75 лева. В момента 28% от хората в РЗИ са с минимални заплати, а повечето от другите са с до 20 лева отгоре.

„Разбираме, че не може да стане отведнъж, защото работещите в много обществени сектори имат нужда от по-големи заплати. Ние искаме поетапно повишение, макар и с по 5-10 %, но да е редовно и да е заложено в нормативна уредба”, заяви Дияна Йорданова.

Протестиращите обмислят следващи стъпки на национално ниво. Те искат да разговарят с народни представители от различни партии и да ги запознаят с проблемите . След това ще искат среща с министъра на здравеопазването, а ако няма резултат ще излязат на протест пред министерството.