/ БГНЕС, архив
Здравните инспектори излизат на протест на професионалния си празник - 15 март. Те искат достойно заплащане за труда си и адекватно отношение към проблемите в системата от страна на Министерството на здравеопазването.

Протестът е национален, прояви ще има в редица градове в страната.

Повишават заплатите на служителите в регионалните здравни инспекции

Недоволството на служителите на Регионалната здравна инспекция в Смолян ще протече по символична форма, като всички ще бъдат с лентички на реверите си. Те не са съгласни с отношението към тях, тъй като има служители с над 30-годишен стаж зад гърба си, които получават минимално възнаграждение. Това са квалифицирани специалисти - медицински лаборанти, експерти и здравни инспектори.

Протест ще има и в Пазарджик. Намеренията на недоволните там са да покажат за доказателство фишовете си по време на протеста. Той ще се състои въпреки обявеното вчера от Министерството на здравеопазването повишение на заплатите на здравните инспектори с 18%, с което средното възнаграждение ще стане 754 лева вместо досегашните 640. Промяната, постигната след над 10-годишни усилия, е довела до смекчаване на проявата, но хората от системата остават в готовност за нови протести.

Ще протестират и служителите на РЗИ-Добрич. С искане за справедливо заплащане на труда излизат на улицата и служителите в здравната инспекция в Силистра. Те ще протестират мирно пред сградата на службата в града от 12.00 до 12.30 ч.
 
И инспектори от Регионалната здравна инспекция в Благоевград обявиха днес символичен протест заради ниските си заплати. Те поставиха стикери с надпис "Протест" върху реверите си. "Месечните ни възнаграждения не са променяни от 10 години и в момента са почти колкото минималната работна заплата", заяви Надя Гогова, която има 15 години стаж в Регионалната здравна инспекция в Благоевград.