Започваме да се измъкваме от тежката криза, смятат от КНСБ
Започваме да се измъкваме от тежката криза, смятат от КНСБ / netinfo

Очаква се тази година да бъде сравнително спокойна и  по-добра за правене на бизнес, прогнозира пред Дарик регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева.
"Чувства се, макар и леко, че започваме да се измъкваме от тежката криза”, посочи тя. Василева отбеляза, че и отминалата 2015 година е била по-добра спрямо предходните. Не е имало резки намаления на персонала в предприятията и дори са търсени нови работници и служители.

„Преобладаващи в структурата на икономиката в областта обаче са селското стопанство, предприятията от шивашката и обувна промишленост, услугите, търговията и заведенията. Няма тежка индустрия или високотехнологични предприятия и в резултат на това  образованите и висококвалифицираните млади хора не се задържат в региона”, подчерта Гинка Василева.

Тя не очаква сериозно увеличение на заплащането на труда през тази година.Трябва да сме търпеливи, защото тези стъпки са трудни за бюджетните предприятия, а за бизнеса още повече, посочи синдикалистката.

Налице е ръст на минималната работна заплата, но е нужно да се търсят възможности за повишение на възнагражденията на квалифицираните кадри, смята Василева.