Започва филмовият фестивал В Двореца
Започва филмовият фестивал В Двореца / Дарик Добрич, архив

В Балчик се открива дванадесетото издание на Международен фестивал за късометражно кино “В Двореца”, който ще продължи до 4 юли. Церемонията по откриването ще се проведе в Каменната зала на комплекс “Двореца” в 13 часа. В 21 часа на плажа под „Двореца“ ще започне първият концерт от програмата на Music Palace Fest, който ще бъде с вход свободен и ще представи младия американски музикант и поет Брайън Смит.

Международно жури ще оценява състезателните програми – международна и национална. В състава му са Уве Шмелтер (Германия), Маргарита Мош (Португалия), Мариан Кришан (Румъния), а също така и българите Георги Дечев, Георги Тенев и Чавдар Пенчев.

Тази година конкурсните програми на Международния фестивал ще се представят 116 филма в състезание за големите награди от форума и общо 18 панорамни програми. На победителя от международния конкурс за документален филм, в който се състезават 17 филма, ще бъде присъдена наградата “Дисекция на Демокрацията” – за филми с активна гражданска позиция. За първи път в рамките на фестивала ще се проведе конкурс за най-добър късометражен филм от Черноморския регион, в който ще се състезават 15 филми от Турция, Грузия, България, Украйна, Русия, Азербайджан и Румъния – Black Sea Competition.