Окръжен съд Добрич
Окръжен съд Добрич / netinfo
Запазва се тенденцията за бързо и качествено правораздаване в Окръжен съд - Добрич, показват данните за дейността на институцията през 2017 година. Те бяха отчетени на форум днес.

В съда са постъпили общо 1415 дела за разглеждане, които заедно с неприключилите в началото на отчетния период 200 дела формират общия брой на делата за разглеждане през годината - 1615, отбелязват от пресслужбата на съда.
 
С най-голям дял сред тях са гражданските - 43%, следвани от наказателните - 29%, търговските - 26% и фирмените дела - 2%. Констатирано е намаление в делата за разглеждане спрямо предходните две години, но то е в рамките на 6% и позволява да се направи извод, че като цяло делата в трите отчетни периода запазват приблизително еднакъв обем.

Галатея Ханджиева: Правораздаването в Окръжен съд е на много високо ниво
 
Забелязва се тенденция на увеличаване на търговските производства и относителна стабилност в постъплението на наказателни дела. Налице е продължаващо намаляване на гражданските, които независимо от това все още са най-много в съда.
 
Магистратите са приключи през годината общо 1441 дела, като 90% от тях са свършени в тримесечен срок, което показва устойчиво високо ниво на приключилите в кратки срокове дела. 98.6% от всички постановени през годината съдебни актове са изготвени в едномесечен срок.

Съдия Ванухи Аракелян: В Добрич правораздаването е съизмеримо с най-добрите европейски стандарти
 
Съотношението между потвърдените и недопуснатите до касационно обжалване съдебни актове - 74% и отменените и изменените актове - 26%, говори за традиционно прецизната работа, добрата подготовка на делата, съблюдаването на закона и съдебната практика, и високия професионализъм на съдиите.

През отчетната година в Окръжен съд - Добрич са постъпили 448 наказателни дела, които са по-малко в сравнение с 2016г., но повече от 2015 година.
 
Десет са първоинстанционните дела за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, като е отчетен значителен ръст спрямо предходната година, когато в съда е имало само едно дело от този вид и увеличение с 3 дела спрямо 2015 година.

В тази категория попадат делата за пране на пари, за използване на чужди платежни инструменти, за пласиране на подправени парични знаци и укриване на данъчни и осигурителни задължения.

Окръжен съд
Дарик Добрич
 

Девет са постъпилите първоинстанционни дела за престъпления против стопанството, 4 за престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции.

Две от образуваните наказателните производства са за престъпления против личността - опит за убийство. Няма нито едно  постъпило дело за престъпления против собствеността. За сравнение в предходните две години по тези престъпни състави са били образувани съответно 8 и 6 дела.

12 са производствата, образувани по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.
 
Гражданските дела по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество са 7, от които 4 за обезпечения на бъдещ иск. Отчита се намаление на този вид дела спрямо предходната година, когато те са били 9 и увеличение спрямо 2015 г., когато са постъпили 3 такива дела. През отчетния период са постъпили и 3 дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Окръжен съд Добрич
netinfo

Общо 10 899 дела са постъпили през отчетния период в петте районни съдилища в региона - в Добрич, Балчик, Каварна, Генерал Тошево и Тервел, като е отчетен сериозен ръст от 11% и 10%, спрямо предходните две години.

С най-голям брой постъпили дела е РС-Добрич - 6612 броя, следван от РС - Балчик с 1262 дела. В РС - Каварна са постъпили 1167 дела, а в районните съдилища в Генерал Тошево и Тервел - съответно 994 и 864.