Отзиви за делегацията в японския град
Отзиви за делегацията в японския град / netinfo
По покана на кмета на Сакурагава - Хидеки Оцука, официална делегация от Силистра, водена от кмета д-р Юлиян Найденов, бе на посещение в източната държава по повод празника на цъфналите вишни. Фестивалът, наречен "Ямазакура" се провежда всяка година през април, в побратимената на Силистра община Сакурагава /провинция Ибараки/. В японската култура вишните са на висока почит.

В делегацията, която посети Япония от българската община, бяха включени инж. Тихомир Борачев - зам.-кмет "Устройство на територията",  Ростислав Павлов - секретар,  Денислав Димитров - общински съветник, Тодор Тодоров - земеделски производител, Вилияна Неделчева - ПР експерт и Денислав Георгиев - преводач.
Делегацията участва в официалните чествания на празника на града. Юлиян Найденов приветства преизбирането на г-н Оцука за неговия втори кметски мандат и отправи благодарност за топлите отношения между Силистра и Сакурагава от 2016 г., когато на Кръстовден бе сключено Споразумение за сътрудничество в области от взаимен интерес.

Важна част от визитата на силистренската делегация са посещенията на местния бизнес в Сакурагава, става ясно от прессъобщение на Община Силистра. Гостите са се запознали с организацията на работа и са проучили възможности за съвместни дейности. Реализирани са посещенията в компания за производство на млечни продукти, ферма за отглеждане на домати, краставици, дини; ателие за традиционно обработване на камъни, добивани от местната планина. Реализирани са също и срещи в средно училище и шинтоистки храм. Тази година училището, в което учат 763 деца, се е сдобило с нова, напълно оборудвана сграда, басейн, спортен салон и голям двор за игра.

По време на прием, в чест на кмета на Силистра, домакинът Хидеки Оцука е връчил на госта си официални подаръци, символизиращи производствата в общината. Д-р Найденов получи герба на Община Силистра, изработен като плакет върху гранит, добиван от планината Касама. От своя страна той връчи на своя побратим силистренска кайсиева ракия, мед, сирене, реплика на статуетката на римлянката, намерена региона, енциклопедията на Силистренска област и пейзаж на силистренски художник. Голям интерес сред домакините е предизвикал българският био акациев мед, който е впечатлил домакините със своите вкусови качества. Водени са били предварителни разговори за възможни бъдещи бизнес контакти, сътрудничества в сферата на взаимопомощ при реакции по време на бедствия и земетресения, културен обмен, обмен на образователни добри практики и сътрудничество.