Взривът в магазина - за сплашване или заради банкомата?
Взривът в магазина - за сплашване или заради банкомата? / netinfo
Около 3 и половина тази сутрин силен гръм разтърси няколко квартала в Добрич. Тази сутрин хората по улиците и в заведенията си разказваха какво са чули. Как са помислили, че има земетресение, защото кучетата се разлаяли, а алармите на автомобилите писнали.

Както вече ДАРИК съобщи, мощен взрив разтърси кварталите „Югоизток” и „Дунав”. Около 3.20 часа живеещите в района са чули силна експлозия, която е станала в магазин до комплекс „Дунав” №24. Според очевидци взривно устройство е било поставено под банкомат на стената на магазина.

Взривена е бомба-самоделка, уточняват полицаите. Местопроизшествието е посетено от служители на ДОТИ-Варна.

В момента служители на ОДП – Добрич провеждат активни оперативно-издирвателни мероприятия за установяване и задържанена човека, взривил магазина на "Дунавите". Образувано е досъдебно производство.

Строшени са стъклата на търговския обект, на близките апартаменти и на автомобил. От силния взрив са се включили алармите на колите чак в по-далечния квартал „Хр. Ботев”. Няма пострадали хора.

Банкоматът на стената на магазина не е повреден и работи, установи Дарик. Бомбата – самоделка е образувала около 20 сантиметрова дупка под апарата.

В магазина за хранителни стоки „Рубин” няма нанесени други щети освен счупените витрини. Изпотрошени са прозорците на всички апартаменти във входовете „Е” и „Ж” в осеметажния блок на „Дунав”24. Оцелели са само стъклата на ПВЦ-дограмата. Счупен е преден прозорец на автомобил „Ауди”, паркиран близо до магазина, повредена е и врата на колата.

Собствениците Ивелина и Йордан Василеви живеят в помещения над магазина. Според живеещи наоколо взривът е бил за сплашване, защото не е причинил големи щети.

Другата спрягана версия е, че извършителите са искали да разбият банкомата и да приберат парите. Специалисти по банкоматите обясниха, че на повечето банкомати има наблюдателни камери, а касите са огнеупорни. Възможно е обаче апаратът да бъде взривен, зависело от бомбата. Чували сме за рязане на каси на банкомати, но не и за взривявания, обясниха запознати. Важно било и дали наблюдателната камера е била в изправност.