Въвеждат нови правила при разкопаване на улици и тротоари в Добрич
Въвеждат нови правила при разкопаване на улици и тротоари в Добрич / Дарик Добрич

Общински съвет Добрич прие нови правила при извършване на строителни дейности, при които фирми и експлоатационни дружества разрушават настилки на улици, тротоари, междублокови пространства или зелени площи. Правилата бяха предложени от кметския екип и подробно обсъдени на всички ресорни постоянни комисии, където се направиха и доста промени, за да се осигури още по-прецизен контрол при разкопаване. Взети са предвид и препоръки от граждани.

Промените касаят Наредба за осигуряване на обществения ред, поддържането и опазването на общинската собственост и околната среда в Добрич. При извършване на прокопаване над 100 линейни метра, преди началото на ремонта, фирмата ще заплаща депозит от 45 лева на квадратен метър, указва се в новия текст. Стойността на депозита ще бъде актуализирана при промяна с над 10% в усреднените цени за такива дейности в страната. Освен това се задължава изпълнителя да възстанови за своя сметка повредените настилки, съгласно приложения в проектната документация вид на детайла и да почисти района.

При отстраняване на възникнали в подземната мрежа аварии, експлоатационните дружества ще бъдат длъжни да уведомят за това общината писмено или по електронната поща; както и да отстранят направените разрушения по инфраструктурата до 10 дни след премахване на проблема, като обекта ще бъде приеман от специалисти на администрацията.