ВУМК стартира международен проект за промяна във висшето образование
ВУМК стартира международен проект за промяна във висшето образование / Дарик Добрич

23 висши училища от шест страни обединяват усилия за промяна във висшето образование в общ проект, наречен „Лидерство и управление на промяната във висшето образование”. В проекта участват общо 29 институции, от които 23 ВУЗ-а от България, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Проектът се осъществява в рамките на програма Темпус IV на Европейската Комисия, а водеща организация е Висше училище Международен колеж в Добрич/ВУМК/. Програмата цели модернизация на системите за висше образование и подпомага реформите в учебното съдържание, управлението на висшите училища и подобряване на връзките между висшето образование и обществото и бизнеса в страните, които представляват външни граници на Европейския съюз.

Проектът „Лидерство и управление на промяната във висшето образование” е единствен по рода си за България, а ВУМК е единственото висше училище, одобрено за водеща организация на проект в рамките на програма Темпус IV. От страна на ЕС в проекта освен ВУМК участват още четири университета от Гърция, Португалия, Франция и Великобритания.

Сред целите на проекта са проучване на лидерските умения и на моделите на управление във висшите училища от страните – участнички, проучване на социално-икономическите процеси в обществата в преход, водещи до промени в системите за висше образование, трансфер на успешни лидерски модели и добри практики в управлението на висшето образование. Проектът цели още сътрудничество между висшите училища от шестте страни и създаване на академична мрежа в областта на управлението им, стимулиране участието на студентите в процесите на вземане на решения във висшите училища и създаване на платформа за широк обществен диалог в страните извън ЕС относно текущите реформи в сферата на висшето образование.

ВУМК е домакин на първата среща по проекта, чиято продължителност ще е общо 36 месеца. Предвидени са общо 5 срещи, а над 700 представители на висшия мениджмънт в университетите от партньорските страни по проекта ще преминат обучения в областта на лидерството и управлението на промяната.