Влезе в сила заповедта за закриване на три училища в Добричко
Влезе в сила заповедта за закриване на три училища в Добричко / Дарик Добрич

Заповедта на министъра на образованието Сергей Игнатов за закриване на три училища в Добричка област влиза в сила, след като не бе обжалвана в законовия 14-дневен срок, съобщи шефът на РИО Петър Петров. Заповедта бе публикувана в Държавен вестник на 24 юли.

От новата учебна година няма да приемат ученици ОУ"Бачо Киро" и ОУ"Отец Паисий" в Добрич и  ОУ"Христо Смирненски" в село Българево, община Каварна. Решението за закриване на двете добрички училища бе взето от Общинския съвет на 27 март т.г., като основната причина бе малкият брой ученици. В училището в село Българево пък през учебната 2011/2012 година се обучаваха само 17 деца. Общинският съвет в Каварна реши то да бъде закрито на 29 май т.г.

До началото на новата учебна година децата от ОУ"Бачо Киро" и ОУ"Отец Паисий" вече трябва да са се записали в други учебни заведения, а в началото на септември директорите трябва да връчат предизвестията за освобождаване от работа на преподавателите, обясни зам.-кметът на Добрич Камелия Койчева.

В същото време стана ясно, че в МОМН е одобрен проектът, с който община Добрич кандидатства по Националната програма за оптимизация на училищната мрежа. Той беше възможен след решението за закриване на двете училища в града. Добрич очаква около 450 хил. лв., които ще се използват за модернизация и осъвременяване на съществуващата материално-техническа база на учебните заведения, които ще приемат ученици от закритите училища. Това са ОУ"Й. Йовков", ОУ"Н. Вапцаров", ОУ"Хр. Смирненски", ПМГ"Ив. Вазов", ЕГ"Гео Милев", СОУ"Д. Талев" и СОУ"Св. Кл. Охридски".