Ветеринарната гимназия в Добрич ще работи по 3 европейски проекта
Ветеринарната гимназия в Добрич ще работи по 3 европейски проекта / ПГВМ -Добрич

Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф.д-р Г.Павлов” в Добрич започва учебната година с три нови европейски образователни проекта, одобрени за финансиране от програма „Еразъм+”, съобщават от учебното заведение.

В рамките на първия проект 20 ученици и 10 преподаватели ще изучават добри европейски практики в семейното фермерство в Белгия и Холандия. Партньорски организации са гимназии по селско стопанство от град Торхаут, област Фландрия, Белгия и град Леуварден, Холандия. Това е 3-ият съвместен проект с приемащите организации, който ще даде възможност на добричките участници да усъвършенстват своите компетенции по професията „ветеринарен техник”, да придобият опит по прилагането на устойчиви животновъдни практики в отглеждането и лечението на селскостопански животни в семейните земеделски стопанства в Белгия и Холандия, да развият нови предприемачески умения и знания за управление на семейна ферма, да създадат мрежа и сътрудничество с фермери от 2-те страни, които са лидери в световното животновъдство. Проектът е с продължителност 12 месеца и е финансиран с 70 500 евро от програма „Еразъм+”.

Добричката гимназия спечели финансиране по още два международни проекта: „(Пре)откриване на конете“ и „Здравословен живот“.

Училища от Австрия, Германия, Дания, Италия, Испания, Португалия, Турция и Франция са партньори на ветеринарната гимназия по проект „(Пре)откриване на конете“, който е с продължителност 35 месеца и финансиран с 368 875 евро (38 010 евро за ПГВМ). Основната идея на проекта е да повиши знанията за конете сред младите хора, като добър начин те да прекарват полезно свободното си време. В хода на работата ще се дискутират икономическите, социални и спортни измерения при отглеждането и общуването на човека с конете. Участниците ще разработят учебни материали за конете като направят преглед на образци от литературата, история, философия, етика, икономика, география, здраве и спорт. Те ще посетят конни бази и музеи, конни състезания и фестивали, участват в уроци по езда и преходи с коне. Планирани са работни срещи във всяка страна, в които ще вземат участие общо 50 участници от ветеринарната гимназия. Училището ще бъде  домакин на първата работна среща през месец октомври.

По проект „Здравословен живот“, добричкото училище ще си партнира с училища от Англия, Румъния, Полша и Франция, които ще търсят отговор на въпроса как да се придобие и поддържа доброто здраве на населението в Европа. Участниците ще направят проучвания по темата в различни области като околна среда, храни, спорт, превенция и безопасност. Включени са разнообразни подтеми: обучения по оказване на първа помощ; физически дейности; проектиране на здравословно меню; изготвяне на седмична програма за здравословен начин на живот, създаване на виртуална готварска книга, рекламна кампания, техники за предотвратяване на междуличностни конфликти и кризисни ситуации, организиране на "Здравословен ден" едновременно във всички партньорски училища, изграждане на електрически превозни средства, създаване на уеб сайт. Проектът е с продължителност 24 месеца, на обща стойност 139 230 евро (27 070 евро за ПГВМ). В 4-те работни срещи в чужбина ще участват 28 ученици и учители от ветеринарната гимназия. Първата работна среща е във Франция през месец ноември.